Fredag 20. august sto gruppeleder i Høyre, Erlend Svardal Bøe, fram i iTromsø, under overskriften Ukultur i kommunen. I går, torsdag 26. august, ble det avholdt gruppelederutvalgsmøte, et møte der gruppelederne fra de elleve ulike partiene i Tromsø kommune, posisjon og opposisjon, samles for å diskutere blant annet møtekultur i folkevalgtes møter. Her var alle partiene – også Høyre – enig: Den «ukulturen» Erlend Svardal Bøe presenterte forrige fredag, er ikke reell.

I samme innlegg sier Bøe at han på neste gruppemøte i Høyre skal ta dette opp med sine representanter. Saken ble for en tid tilbake siden diskutert i gruppelederutvalget. Igjen var et samla gruppeledermøte enig i å nettopp ta dette opp med sine respektive partier. Jeg tillater meg derfor å si at det er på høy tid at det også løftes fram i Høyre.

En slik eventuell ukultur Bøe snakker om, kan leses gjennom tilstedeværelse i kommunestyremøter, formannskapsmøter og utvalgsmøter. Det er lett å finne ut hvem som har mye fravær og hvem som lar være å melde sitt fravær til møter slik at det ikke blir innkalt vara. Jeg skal ikke gå inn på statistikken for verken hver enkelt folkevalgt eller for parti.

Men å sverte en hel kommunes folkevalgte som velger å bruke mye av sin fritid og energi på å skape en bedre kommune, være folkets talspersoner – det er uhørt og hører ikke hjemme fra en gruppeleder i det største opposisjonspartiet. I hvert fall når vi ser av statistikk og møtedeltakelser at det aldeles ikke er et vedvarende stort problem med fravær. Det er enkelte som for ofte glimrer med sitt fravær. Dette er jo opp til hvert enkelt parti å ta tak i om man ønsker det. Men noen generell ukultur blant de førtitre folkevalgte er det altså ikke. Det kan vi lese svart på hvitt av statistikken.

Som ordfører er jeg opptatt av å være ordfører for alle: Innbyggere, ansatte og alle folkevalgte i Tromsø kommune. Det nører opp under politikerforakt, er lite konstruktivt og direkte ødeleggende å spre om seg med slike formuleringer. Og som et samla gruppelederutvalg klart sa fra om i går på møtet: en ren løgn fra Bøe. Ukulturen han snakker om får han ta på sin egen kappe.