MDGs klimapolitikk – et ønske uten effekt

Siden Høyre tok over roret i 2013 har klimagassutslippene gått ned med 8%. De har ikke vært så lave siden 1993. Det er fordi Høyre har gjennomført tiltak som kutter utslippene – ikke utviklingen, skriver Høyres 3.-kandidat i dette svarinnlegget til MDG.

SVARER MDG: Innleggsforfatter Tonje Nilsen (Høyre).   Foto: Privat

meninger


I iTromsø skriver MDGs Kriss Rokkan om klimakrisen. Jeg er enig i at den må løses, men da trenger vi et klimaparti, ikke et miljøparti, ved roret.


Valg 2021:

Høyres feige klimadøvhet

Høyre-regjeringen har aktivt vendt det døve øret til klimabrølet. De bryr seg ikke om det jorda og kunnskapen forteller oss og mangler mot til å gjøre det som er nødvendig for å løse klimakrisa. Derfor må dette valget bli et klimabrøl av stemmesedler som sørger for et sterkt MDG på stortinget. 


For å løse klimakrisen må vi ha folk med oss. Dette er vår tids største utfordring, og enkeltpersoner kan ikke løse den alene. Å innføre påbud og forbud som har liten klimaeffekt vil øke motstanden i kampen mot klimaendringene. MDG bruker milliarder på å bygge sykkelvei i Oslo og innfører forbud og påbud til innbyggerne, samtidig som klimagassutslippene er flate. Vi vil bruke pengene på tiltak som reduserer utslippene – uten å straffe folk.

Klimakrisen kjenner ingen landegrenser. Den går ikke gjennom en passkontroll på en flyplass. Når Norge står for 0,12% av hele verdens utslipp må vi ha andre land med på laget. Storbritannia kuttet nesten 40% av sine utslipp på kort tid ved å gå fra skittent kull til norsk gass. Vi trenger mer samarbeid - ikke mindre.

Når vi trenger internasjonalt samarbeid som mest, skremmer det meg at MDG og Senterpartiet søker regjeringsmakt sammen. Senterpartiet vil trekke Norge ut av de viktigste avtalene og samarbeidene for utslippskutt. I det samme regjeringskaoset skal Arbeiderpartiet nekte å selge vår fornybare strøm til land som ikke klarer å kutte utslipp alene. Det hjelper fint lite at Norge blir klimanøytralt i morgen, om Kina, Russland og resten av verden slipper ut mer.

Klimakrise eller ei så er vi fortsatt avhengig av energi. Så lenge vi er avhengige av energi, vil også de mest effektive og billigste energiressursene brukes. Nå er det olje, gass og kull. Jeg gleder meg til den dagen verden ikke lengre bruker olje. Men jeg kommer ikke til å være for oljestopp før et alternativ er på plass. Om noen skal ha alternativene på bordet så bør det være Norge. Vi kan satse på vannkraft, havvind, utvinne viktige mineraler vi trenger for å elektrifisere og vi kan være den viktigste aktøren i verden som dytter andre til utslippskutt. Dessverre stemmer MDG, Senterpartiet, Rødt, SV og Arbeiderpartiet nei til disse forslagene.

Konsekvensene av stans i norsk olje og gass er fatale for nordmenn, verden og klimakrisen. Nylig kom det en rapport som slår fast at noen andre land vil pumpe opp den samme oljen om Norge ikke vil. Da er vi like langt i klimakampen. Vi kan ikke kutte levestandarden. Vi kan ikke sende over 200 000 nordmenn i arbeidsledighet. Vi kan ikke miste den rollen vi har i den globale verden. Det er det direkte resultatet av å stanse oljeletingen i morgen slik MDG vil ha med seg resten av venstresiden på.

Det er mulig å kutte utslipp og fortsatt leve like gode liv. Det er mulig å løse klimakrisen gjennom å ha folk med oss, ikke mot oss. Det er mulig å finne nye måter å høste energi på, men det får vi ikke med MDG og resten av venstresiden. Høyre er det eneste partiet som kutter i utslippene – ikke i utviklingen.