iTromsø mener:

Cuptriumf med bismak

BK Tromsøs historiske cupgull baner vei for nye triumfer. Likevel mangler de noe av det viktigste.

GLEDE: Nikoline Rinde gratuleres av ordfører Gunnar Wilhelmsen etter cuptriumfen i Oslo.  Foto: Håkon Steinmo

meninger

Da BKTs kvinnelag gikk inn på banen for å møte Koll i Oslo lørdag, var det langt fra som favoritter. Motstanderen hadde fra tidligere 14 norgesmesterskap. BKT ingen, og kvinnelaget har i mange år måttet se herrelaget ta cupgull etter cupgull. BKT spilte så sent som våren 2019 i 1.-divisjon.

Tar vi i betraktning at Koll dessuten hadde en rekke landslagsspillere, mot BK Tromsøs lokale, nordnorske spillere, gjør det lørdagens triumf enda større. For etter fem spennende sett ble alt avgjort på den mest spektakulære måten, med 16–14 i det siste og avgjørende settet.

Måten det skjedde på underveis var rett og slett imponerende. Da Koll ledet 2–1 i sett, var det nok mange som trodde at motstanderne skulle bli for sterk. Men i stedet viste BKT en enorm karakterstyrke, anført av Ragni Steen Knudsen, finalens desidert beste spiller.

Foran oppildnede Tromsø-supportere kom BKT tilbake, poeng for poeng. Og da seieren var i boks, kunne spillere, ledere og fans sammen juble hemningsløst. En fin historie av mange fra finalen er hvordan tromsøjentene Marte Sofie Danielsen, Regine Solberg Strandbu og Nikoline Rinde har spilt på samme lag i over 10 år.

Denne suksessen har på ingen måte blitt lagt i hendene på klubben. De trener og spiller kamper i Tromsøhallen, som på ingen måte holder mål for et lag som skal hevde seg helt i toppen. Dekket er en skandale i seg selv, og jevnlig leser vi saker om at det lekker vann inn i hallen under kamper og treninger. Suksessen BKTs kvinnelag opplever er ikke på grunn av fasilitetene, men på tross av dem.

Når dette skrives er valgkampen over, og vi konstaterer at idretten på ingen måte preget valgkampen. I stedet har idretten i praksis det siste drøye året mest blitt omtalt i relasjon til korona, noe som har tatt bort fokuset fra andre saker. Sist torsdag arrangerte Troms og Finnmark idrettskrets «idrettens valgdag» på Fløya Arena. Der stilte blant annet idrettspresident Berit Kjøll opp, og lyttet blant annet til en debatt med lokale stortingskandidater som ble utfordret på hva de skal gjøre for idretten.

Et bilde på hvor viktig idretten egentlig er for noen politikere fikk vi se, da bare fem av åtte inviterte partier stilte opp.

På flyplassen ventet som hør og bør seg, ordfører Gunnar Wilhelmsen for å gratulere gullgjengen som kom med flyet til Tromsø søndag ettermiddag. Han og de andre politikerne bør sammen få realisert en ny hall til innendørsidretter, som blant annet håndball. På denne måten kan grunnlaget legges for flere lignende triumfer, og sørge for at dette ikke bare blir med den ene gangen.

For når alt kommer til alt vil god økonomi og fasiliteter legge til rette for videre suksess. Og da blir det litt stusslig når hovedsponsor Sparebanken Nord-Norge stiller opp på Langnes med en stor og prangende sjekk på symbolske 20.000 kroner etter en slik bragd. Her burde banken satt ordentlig pris på prestasjonen, når de først skulle sole seg i glansen av BKT-seieren.

Men denne helgas flotte seier handler først og fremst om laget, trenerne, støttespillerne og supporterne. Gratulerer med cupgullet, BK Tromsø.