Peder Kjøs og Frode Thuen fikk gjennomgå. Psykologene som dristet seg til en analyse av singelmarkedet. Da de brukte begrepet markedsverdi for å illustrere utfordringene med å finne en kjærest i voksen alder, ble mange kjempesure. For sånn snakker man verken om mennesker eller lengselen etter kjærlighet. Men la oss heller forfølge tanken og riste dyna skikkelig. Sette de ulike markedene vi posisjoneres oss i under lupen.

For eksempel underbetales kvinner i forhold til menn på arbeidsmarkedet. En oppjustering av lønn i tradisjonelle kvinneyrker vil medføre at de mannsdominerte mister sin overlegne posisjon. Om alle menn som snakker varmt om likestilling faktisk var villig til å gi avkall på noe av egen markedsverdi hadde problemet vært løst mye lettere. Begrepet tydeliggjør dissonansen.

Dating-appene er storindustri. Ifølge Kjøs og Thuen sliter voksne kvinner på disse arenaene fordi menn på deres alder går for tjue år yngre kvinner. Ja da, vi har registrert at fraskilt mann (50) kjører i gang barnekull nummer to med kvinne (30). Kanskje ble det ikke evig lykke, dermed starter runde tre når han bikker 60. Forventningene går nemlig begge veier, viljen til stadig reproduksjon er det herren med grånende manke må levere i potten når han legger inn aksjer på studine (27).

Et hvert marked kan entres med naivitet eller erfaringsbasert kompetanse. På dating-portalene er det en overvekt av mannlige profiler, hvilket innebærer at kvinnene statistisk får flere henvendelser. Selv damene med eggstokker som nærmer seg pensjonsalder får jevnt over ganske bra med oppmerksomhet. Likevel er det altså vanskelig å finne en varig relasjon.

Selvfølgelig. For naiviteten som gjorde at folk ble hodestups fortapt på grunn av en uimotståelig hårsveis som 17-åring, er heldigvis borte. Voksne mennesker som har brutt ut av ekteskap, vært gjennom foreldremekling og svindyr boligoverdragelse vil ha krem til dessert. Stødige partnere som har styr på økonomien, gode relasjoner til samtlige barnekull og kulturell kapital. Gjerne en lidenskapelig interesse for hvordan klimaendringene vil påvirke fransk vin.

Voksne er kresne. Klok av skade. Derfor er det vanskelig. Man kan kalle det for å overvurdere egen markedsverdi, men kanskje er det mer spesifikt å si at voksne single er tilgjengelig med forbehold. Som det heter i noen boligannonser: Vurderes solgt, til riktig interessent og pris.

Også foreldrerollen rankes i markedsverdi. Krever du mobilen til mini inndratt hver kveld kl. 19 får du lavt skår hos arvingen. Om du isteden lar ungen fikle med Snapchat til kl. 03 på natta, får du stryk av helsesøster. Som medarbeider måles du etter produktivitet, men også evnen til å være jovial, blid og samarbeidsvillig. I kjendis-avdelinga blir markedsverdien ekstra tydelig, med krav om å by på noe personlig. Høy vilje til pikante betroelser og nakenhet gjør at markedsverdien øker, i form av konkret utbetaling.

Innen journalistikk måles verdien ofte ut fra evnen til å avsløre maktmisbruk og konfrontere autoriteter. Formidles sakene i tillegg med pulserende presisjon rangerer journalisten høyt. På enkelte barometre vel å merke. For det merkelige er at politikere, som selv har valgt å utøve makt over markedsverdien til både mennesker, dyr og natur kan bli overraskende indignert over å bli sett i kortene. Gravejournalister rangeres ofte som skadedyr av folkevalgte som har begynt å klatre litt i posisjonene. Men den sjarmerende symbiosen av presse og maktutøvelse er at jo surere politikeren blir, jo mer stiger journalistikkens markedsverdi.

Under konfrontasjonen viser maktmennesker ofte dårlig innsikt i hvordan bevare posisjon. Uærlighet, aggressive reaksjoner, manglende vilje til å innrømme feil og beklage gjør at markedsverdien stuper. For under havariet er det en empatisk og ydmyk framtoning som kan redde noe av verdigheten, litt av markedets tillit.

Ærlighet og empati er altså jokeren som kan sette ellers kyniske markedskrefter ut av spill. Derfor bør heller ikke en markedsanalyse av singelmarkedet virke så truende. For bakom førsteinntrykket er det alltid andre ting enn en fysisk idealsymmetri som gjør utslaget.

Alle som har hatt en smellvakker venninne er drillet i dette. Bare vent til rushet av overfladisk beundring legger seg, så vinnes bordet gjennom hardt arbeid. En finjustert kombinasjon av sjarm, intellektuell kapasitet og evne til å lytte. Egentlig en suksessformel for flere markeder. Kanskje alle.

Men aller viktigst: Ha guts til å stå alene når det er nødvendig, enten det gjelder i jakten på kjærligheten eller for dem som mener alvor med at arbeidsmarkedsverdi basert på kjønn er helt utdatert. Ta standpunkt og stå i det. Mot påvirker markedet. Heller ikke single er resistente mot den magiske og aldersløse sjarmen som ligger i ekte integritet.