I høst lanserte de planene om en ny storstue med kapasitet på 10.000 tilskuere som skulle stå ferdig og onsdag kveld utbasunerte Avisa Nordland-kommentator Børre Arntzen i en kommentar: «La oss få se August Mikkelsen i gult!». En kommentar ment å provosere TIL-leiren, hvor han skriver at «klubben bør tilby en betydelig sum også for å la Tromsø IL på denne måten få ta del i de store økonomiske fremgangene Glimt har opplevd de siste årene.»

Han fortsetter: «Det er viktig for hele landsdelen at Glimt tar jobben som storebror i fotball – Nord–Norge alvorlig og er villig til å fordele goder.» Han omtalte det hele attpåtil som en «vinn – vinn – vinnsituasjon»: «Bodø/Glimt får en ny og god nordnorsk spiller i troppen, August Mikkelsen får spille på et av Norges beste lag og vist seg fram i Europa, og Tromsø IL får penger klubben sårt trenger».

Tobias Stein Eilertsen Foto: Daniel Lilleeng

TIL har tidligere år høstet godt av Glimts svakere sesonger da de hentet Runar Berg foran 1991-sesongen og ikke minst da de hentet Tom Høgli foran 2007-sesongen og gjorde han til landslagsspiller og klubblegende i Tromsø.

Glimt har så lyst til å gjøre det samme, nå som TIL har vært nede. De klarer det bare ikke. De klarte å hente TUIL-talentet Sebastian Tounekti fra nivå tre foran nesa på TIL, men fikk han ikke til å fungere og sendte ham videre til juniorlaget til en nederlandsk klubb. Kompisen hans, Kent Malic Swaleh, som også ble hentet, er allerede tilbake hos Tromsdalen. Glimt er blitt klubben som så gjerne vil ha en Tromsø-gutt i klubben, de får det bare ikke til.

Det skal riktignok nevnes at Glimt i tidligere år har fått kloa i «storfisker» fra TIL som Olav Råstad fra Harstad, Jan Egil Brekke fra Karasjok og Nordreisa-tvillingene Thomas og Vegard Braaten.

Jeg vet ikke hvor mange ganger de har forsøkt å hente Runar Espejord (i hvert fall tre), uten å lykkes. Og TIL-spillerne som gjerne drømmer om større klubber og kontrakter, har én etter én sagt nei på spørsmål om Glimt kan være aktuelt. Det appellerer nemlig ikke. Selv om rivalen kjemper om gull i hjemlig serie og cruiser videre ute i Europa (på en nivå tre-turnering, må spesifiseres), er det fortsatt utenkelig for ekte TIL-gutter å spille i helgult.

Det gir et yndet håp om at fotball fortsatt betyr mer enn bare penger.

TIL brukte timene godt etter at kommentaren ble sluppet, og la ut det perfekte svaret torsdag morgen. Her tok SoMe-avdelingen i klubben seg god tid, og lagde det perfekte svar i form av en 13 sekunder video. Den filmet en printet versjon av artikkelen der det står «La oss få se August Mikkelsen i gult!». Kamera panorerer videre til August Mikkelsens hånd som signerer den nye avtalen, før filmen avsluttes med Mikkelsens ansikt som svarer «Nope». Heller ikke han vil spille i gult.

Han måler ikke mer enn 167 centimeter på strømpelesten, men hans ett-ord-svar til erkerivalen var kanskje årets største seier for TIL. Og det er slikt vi supportere elsker. Tommelen opp til TIL for å kødde med erkerivalen på denne måten.

Fotball er følelser, og responsen til Bodø-leiren kunne ikke vært bedre. TIL er i ferd med å tette gapet til Glimt sportslig og er nummer fire på formtabellen de siste 10 serierundene. En spiller av Mikkelsens kaliber skal selvsagt ikke gå til erkerivalen med mindre de slenger 50 millioner på bordet, kanskje heller ikke da.

Fotball er for supporterne. For de hardbarka TIL-supporterne ville det vært utenkelig å unne Glimt suksess noensinne. Du vil aldri se en gjeng fra «Forza Tromsø» stå med «Den Gule Horde», få dem til å heie på Glimt i Europa eller latt seg selge inn på det tøvete og oppbrukte «det er bra norske klubber gjør det bra i Europa». Ekte supportere unner ikke rivalene sine suksess. De vil i alle fall ikke at deres egen klubb skal bidra med det.

At Avisa Nordlands kommentator skriver kommentarer som nevnt ovenfor er selvsagt helt topp. Det er denne type rivalisering som viser at fotballen faktisk betyr noe mer enn bare kampresultater og tabellplasseringer. Med over 500 kilometer til nærmeste rival for begge lagene i nord er det nettopp slik kjekling som gjør det morsomt å være supporter. Felles lagbilder i regi av Sparebanken og å heie på hverandre oppleves derfor som direkte meningsløst. Det var jo ingen ekte supportere som holdt med begge lagene i cupfinalen i 1996.

Det er ikke bra for TIL at erkerivalen tjener seg søkkrike på suksess i Europa og ved spillersalg bygger seg opp til å ruste seg opp for mer suksess i årene som kommer. Klart vi ikke unner dem det. Klart de ikke ville unt oss det samme. Det er sånn det skal være.

I TILs øyne er og vil alltid Glimt være «lillebror». Når en spiller som August Mikkelsen, uten tvil det mest spennende talentet som har kommet opp på Alfheim på mange år, så tydelig tar et standpunkt for TIL og mot Glimt, utløses dermed endorfinene i alle ekte TIL-hjerter.

«Lukke æ øyan så ser

Rødt og hvitt, en kjær koloritt,

Fins ikkje tvil, det e førr TIL

At mitt hjerte slår»

Jørn Hoels Tromsø-hymne har vel aldri stått sterkere enn akkurat nå. Og August, han er TIL-spiller han, i hvert fall til en ordentlig storklubb kommer bankende på døra.