Kom deg ut!

Hilde Anita Sandvoll  Foto: Tom Benjaminsen

blogg

Hilde Anita Sandvoller fysioterapeut/personlig trener og skriver jevnlig om livsstil og helse. Hun er administrerende direktør for Stamina Trening.

Tørre, varme klær var tatt på, matpakken og tekoppen klar til å nytes. Turen opp fjellet var flott, solskinn fra skyfri himmel og i horisonten kunne jeg se byen vår. Stille satt vi der og bare skuet utover landskapet. Tusen takk, kjære kroppen min for at du lar meg få oppleve naturen på en så enestående måte.

Jeg vet ikke om du har tenkt på det, men vi har en kropp som er skapt for å være i bevegelse. Hvordan du velger å være i bevegelse bestemmer du selv, men kroppen din må aktiviseres for at du skal kunne ta best mulig vare på den!En verden full av muligheter

Å være aktiv er noe du kan være både ute og inne. Mange søker til treningssentre for å være fysisk aktiv. Ifølge Virke treningsrapport er det nærmere en million nordmenn som trener regelmessig på treningssentre. Og det er over 50 prosent som trener mer enn tre ganger i uken. Med over 1.070 sentre på landsbasis, er det nok å velge mellom. Aldersspredningen på dem som benytter seg av treningssentrene er stor, fra 16 til 60 pluss, og alle har ulike behov og aktivitetsmønster.

Det å være fysisk aktiv er en investering du gjør for din egen helse. I tråd med Helsedirektoratets nye kostholds- og ernæringsråd, er fysisk aktivitet et stort fokusområde og vi må øke vår aktivitetsnivå for å forebygge livsstilssykdommer. Vi kan velge å forebygge sykdom eller ta konsekvensene og reparere når sykdommer slår til.

Min anbefaling er at du finner gleden av å være i bevegelse og av å leve i en velfungerende kropp. Mulighetene er så mange og verken tid eller penger bør skape begrensninger. Det viktigste er å åpne opp for å ta aktive grep for å skape den hverdagen du ønsker, fordi gevinsten ved å øke aktivitetsnivået er verd hver svettedråpe!


iBevegelse!

«Litt kan bety alt!»

«Snøen daler ned ute og jeg har pakket bort siste esken med julepynt. Et nytt år fylt med muligheter ligger klart.»


Fem gode grunner til å være aktiv!

1. Bedre psykisk helse: Når du er aktiv, produsere kroppen din lykkehormonet endorfiner og det gir deg godfølelsene. Du vil føle deg sterkere både fysisk og mentalt.

2. Forebygger hjerte-/og karsykdommer: Blodets verdier av triglyserider og det dårlige LDL-kolesterolet bedres. Dette reduserer risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer

3. Forebygger diabetes 2: Trening forebygger sykdommen, og kan hjelpe dem som allerede har utviklet sykdommen

4. Forebygger muskel- og skjelettplager: Motorikken og bevegelsesmønster forbedres.

5. Forebygger og redusere stress: Hodet hviler under trening, mens kroppen jobber. Tanker klarnes og spenninger reduseres.


iBevegelse-bloggen

Det beste i livet er gratis


Fra hvilepuls til smilepuls!

Min anbefaling er å forebygge, det er så mye enklere enn å reparere helseskader i etterkant. Visste du at fysisk aktivitet forebygger og brukes til behandling av ikke mindre enn 30 ulike diagnoser?

Det å ta vare på egen helse ved å være fysisk aktiv er også en investering i livet. Du øker livskvalitet og levealderen din ved å være fysisk aktiv. Vi må ikke løpe milevis, gå skimaraton eller trene to ganger om dagen for og gi oss selv god helse. Det handler om de små grepene i hverdagen som hjelper oss til en bedre helse og livskvalitet.

Det gjør deg i stand til å klare jobben din, kunne være med ungene ut og leke, gå på tur i fjellet og fylle livet med det du ønsker. Hvilepuls er bra, og når du kjenner at du har pust, puls og energi til å leve ditt liv slik du ønsker – så får du smilepuls.

Hva smilepuls er? Det er den følelsen når du kommer inn etter en flott gåtur, løpetur eller skitur på fjellet. Den følelsen som er en kombinasjon av sliten, litt svett, føle at hjertet banker og at du er uendelig stolt av deg selv for at du kom deg ut!