NOU 2016: 18 «Hjertespråket» hadde blant andre, tidligere ordfører i Tromsø, Jens Johan Hjort, som utvalgsmedlem. Utvalget har i de innledende bemerkninger, gitt begrepet urfolk sin egen definisjon.

Utvalget opplyser at «Med urfolk mener utvalget folk med særegne språk og særegen kultur som har hatt territoriell tilknytning til området før dagens stat ble etablert med dagens grenser.»

Om en tar utgangspunkt i de enkelte elementene i denne definisjonen, så er det følgende å bemerke.

1. Også nordmenn og kvener/finskættede bodde i området før grensene ble trukket. Også disse er derfor for urfolk å regne ut fra nevnte kriterium.

2. Storparten av dem som kan regnes som samer, i henhold til bestemmelsene om hvem som kan melde seg inn i Sametingets valgmanntall, kan ikke snakke samisk. Disse samene har derfor ikke noe «særegent språk» og kan derfor ikke regnes som urfolk ut fra nevnte kriterium. Mange av dem som kan snakke samisk har i tillegg norsk som sitt førstespråk.

3. Storparten av dem som kan regnes som samer, i henhold til bestemmelsene om hvem som kan melde seg inn i Sametingets valgmanntall, skiller seg ikke kulturelt ut fra den øvrige befolkningen i Norge. Dette betyr konkret at de ikke skiller seg ut fra den øvrige befolkningen når det gjelder levesett og livsanskuelse og i sine seder og skikker. Disse menneskene kan derfor ikke regnes som urfolk ut fra nevnte kriterium.

4. Pkt. 2 og pkt. 3 gjelder også for dem som er innmeldt i Sametingets valgmanntall. Dette betyr igjen at storparten av disse innmeldte ikke tilhører kategorien «urfolk» i henhold til definisjonen i «Hjertespråket».

5. Ledende sametingspolitikere forteller nå at 2/3 deler av samene ikke kan snakke samisk. Når det gjelder det kulturelle elementet, så er andelen personer som er innmeldt i Sametingets valgmanntall, som kan sies å inneha essensielle kulturelle trekk som kan identifiseres som samiske ennå lavere. De som har disse essensielle, samiske, kulturelle trekkene, er de som skiller seg kulturelt ut fra den øvrige befolkningen i Norge.

De menneskene som kan plasseres inn i kategorien urfolk, må tilfredsstille alle nevnte betingelser i siterte definisjon som er gitt i «Hjertespråket». Det holder ikke å tilfredsstille bare en eller to av de oppgitte betingelsene. Ut ifra en slik betraktning kan derfor storparten av dem som er innmeldt i Sametingets valgmanntall ikke plasseres inn i kategorien urfolk, i den definisjonen som «Hjertespråket» holder seg med.

Og jeg må tilføye: At «Hjertespråket» velger å holde seg med en egen defensjon av begrepet urfolk har sin grunn i at dette begrepet er temmelig svevende, når det blir brukt i samepolitiske sammenhenger.

For eksempel så forteller Regjeringen på sin hjemmeside at «Det finnes ingen generell internasjonalt akseptert definisjon av urfolk.» Det samme sier ILO på sin egen hjemmeside.

I TOG FOR LIKE RETTIGHETER: Bildet er fra markeringen av kvinnedagen i 2013. Foto: Tor Farstad