Likeså vil en slik skilting bidra til å ta vare på stedsnavnet som språklig kulturminne på lik linje som man ønsker å bevare materielle kulturminner som de gamle bygningene i byen.

I henhold til gjeldende forskrift (Stedsnavnloven) er det Tromsø kommune som skal vedta skrivemåten av navn på tettsteder. Men før det blir gjort vedtak om skrivemåten, skal de samiske og kvenske navnekonsulentene kunne gi sin tilråding.

Sametinget har egne oppnevnte stedsnavnkonsulenter for samiske stedsnavn, og Språkrådet har opprettet kvensk stedsnavnkonsulent. Videre har lokale organisasjoner rett til å uttale seg i saker som gjelder stedsnavn som organisasjonen har en særlig tilknytning til.

LES OGSÅ: – Samiske stedsnavn likeverdig de norske i Tromsø (for abonnenter)

Teksten i Stedsnavnloven sier det skal legges avgjørende vekt på den lokale navnetradisjonen og kulturminneomsynet. Romsa og Tromssa er etablerte navn på samisk og kvensk som Tromsø kommune på en enkel måte kan få et kommunalt vedtak på i henhold til loven. Slik som Harstad kommune gjorde i løpet av noen hektiske dager slik at de samiske skiltene der kom opp til Samefolkets dag 6. februar 2017.

LES OGSÅ: Samiske veiskilt aktuelt i Tromsø (for abonnenter)

Kystsamene bidrar gjerne Tromsø med hjelp og veiledning. Vi har medlemmer i foreninga som har kompetanse på området.