Troms Sp har gjennom hele prosessen gjort det klart at vi er imot tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, slik Stortingsflertallet har vedtatt. Samtidig har vi forholdt oss til Stortingets vedtak i denne prosessen.

Når Finnmark nå har sagt nei til å utnevne representanter til fellesnemda som skal forberede sammenslåingen av fylkene, som skal tre i kraft 1.1.2020, så må regjeringen og statsråd Mæland selv ta ansvar for denne situasjonen. Vi anser at det ikke er etablert ei fellesnemd i henhold til inndelingsloven så lenge Finnmark ikke har oppnevnt representanter. Det innebærer at det er uaktuelt for oss å stille i ei fellesnemd så lenge Finnmark ikke stiller med representanter.

Etter vår oppfatning vil det være helt galt av en statsråd å pålegge én fylkeskommune slik styring over en annen fylkeskommune i sak om sammenslåing, slik Mæland og regjeringen nå gjør. Dette vil forverre situasjonen og sette Troms i en svært vanskelig posisjon, og folk i begge fylkene blir satt opp mot hverandre. Å gi alt ansvar for den videre prosessen til den ene part er ikke å ta hverken saken- eller befolkningen på alvor. Det opplever vi som ansvarsfraskrivelse fra regjeringen.

En slik splid vil ramme samarbeidet og utviklingen regionalt i nord, uavhengig av sammenslåing eller ikke. Det vil ikke være noen god grunnmur å bygge en sammenslåing av fylkene på.

Dersom sammenslåingen skal gjennomføres 1.1.2020 så må regjeringen foreta de nødvendige forberedelser av dette, og ikke pålegge Troms å gjennomføre denne sammenslåingen.

Nå har fylkesordføreren i Troms innkalt til ekstraordinært fylkesting den 10. august, med en sak på dagsorden: Regionreformen. Fylkesrådet gir en tydelig innstilling til saken, der de viser til at det vil være «umulig for medlemmer fra Troms å gjennomføre sitt arbeid i fellesnemnda uten at Finnmark deltar i nemnda», samt at kommunal- og moderniseringsministeren nå må ta ansvaret for den videre prosessen. Fra vår side forventer vi bred tilslutning til denne tilnærmingen når fylkestinget skal behandle saken i august

Sp har hele tiden vært imot tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark, og vi har hele tiden vist til at det er et organ som kan ordne opp i denne saken: Stortinget. Det er Stortinget som kan som rette opp i hele denne situasjon, gjennom om å oppheve vedtaket om tvangssammenslåing av Troms og Finnmark.