Vi har full forståelse for at det kan ha bredt seg en usikkerhet om hvorvidt det er en helserisiko med å oppholde seg i våre kommunale bygg, jamfør den siste tids medieoppmerksomhet om tilstanden i mange ventilasjonsanlegg. Derfor ser vi nå behov for å oppklare noen momenter.

Kommunen har i dag en serviceavtale med et kvalifisert ventilasjonsfirma. I den inngåtte serviceavtalen skal aggregat rengjøres, filter skal byttes minst en gang i året, og luftmengder kontrolleres. På spesielt utsatte områder med mye støv, vil filterbytte skje to ganger i året.

TROMSDALEN SKOLE: En inspeksjon av ventilasjonsanlegget på Tromsdalen skole i 2019 ledet til en anbefaling om å rengjøre ventilasjonskanalene. Foto: Ronald Johansen

I tillegg til dette, vil kommunen sette i gang ytterligere konkrete tiltak med rengjøring av kanaler som har et behov for dette.

Vi vil betrygge brukere av byggene om at det ikke er forbundet med helserisiko å oppholde seg i lokalene. Dette grunnet måten ventilasjonsanleggene fungerer på. Kort oppsummert fungerer ventilasjonsanleggene slik at de i stor grad fjerner partikler og støv fra innendørsområdet og blåser dette til utsiden.

Våre anlegg har en virkemåte som i stor grad fjerner partikler og støv. Avtrekkssiden vil generelt på alle bygg samle en del støv, mens det på tilluftsiden sjelden er støv. Luften på avtrekket fra bygget må gjennom et filter før det føres ut i avkast til det fri. Uteluft tas inn fra inntak på utsiden av bygget og passerer et filter før den blåses inn i rommene.

Du som kanskje er usikker på inneklimatilstanden i bygget hvor du jobber, kan ta kontakt med byggdrift som da vil tilby å komme og ta luftprøver.

TETT: Dette bildet er fra en inspeksjon av ventilasjonsanlegget på Tromsdalen skole, 18. september, 2019.

Som nevnt vil tiltakene iverksettes umiddelbart. Vår leverandør er allerede kontaktet slik at de kan gå i gang med arbeidet.

For å betrygge ber vi ledelsen ved de ulike byggene om å vurdere å på valgfri måte videreformidle denne informasjonen til sine ansatte og berørte kolleger.

Dette er et presseskriv sendt inn av Tromsø kommune. iTromsø publiserer dette som et debattinnlegg.