Skrevet av Geir Helø, leder i seksjon for vann og avløp, Tromsø kommune.

2,2 milliarder av jordas befolkning har ikke tilgang på trygt drikkevann, men FNs medlemsland har forpliktet seg til å sikre at alle har tilgang på rent vann innen 2030. Derfor markeres Verdens vanndag 22. mars hvert år.

Årets tema er grunnvann. I store deler av verden er grunnvann den eneste kilden til rent vann, men økt menneskelig aktivitet og klimaendringer truer denne vannkilden. FN har valgt å løfta fram grunnvann i år for å øke kunnskap om og beskytte grunnvannet på jorda. Her i Tromsø får vi drikkevannet vårt fra vann som ligger på overflaten i fjellene, men også disse må tas vare på.

I Tromsø kommer drikkevannet vårt fra vannmagasiner på Ringvassøya og Kvaløya, og en rekke privateide vannverk. Før vannet kommer ut i springen der du er, må vannet behandles for å oppfylle kravene i drikkevannsforskriften. I vannbehandlingsanleggene våre på Kvaløya og på Varden nord på Tromsøya, desinfiseres vannet før det sendes ut i rørnettet. Vi overvåker vannkvaliteten for å sikre at vannet ikke er forurenset.

STRØMMER TIL: Kartet viser hvor vannet hentes fra på Kvaløya og på Ringvassøya, og hvordan vannet deretter strømmer til vannbehandlingsanlegg og til slutt fordeles ut i ledningsnettet. Foto: Tromsø kommune

Takket være de høye fjellene rundt Tromsø, kan vi demme opp vannet nært byen. Høydeforskjellen skaper nok trykk til å gi alle abonnenter godt vanntrykk i springen, nesten uten bruk av elektriske pumper. Dette til tross for at hovednettet også følger havbunnen over til Tromsøya og til fastlandet.

Det er altså tyngdekraften som er motoren i vannforsyningen i Tromsø.

Stort sett fungerer vannforsyningen i Tromsø som den skal, men utfordringen vår er at tilgangen til drikkevann er avhengig av at tilførelsen fra begge de store drikkevannskildene fungerer. Hvis ett system faller ut i lengre tid på grunn av større feil, kan deler av Tromsø oppleve vannmangel.

Tromsø kommune produserte 11 milliarder liter vann i 2019. Hvor mye drikkevann som er tilgjengelig hvert år, avhenger av nedbør i form av regn og snø rundt vannkildene. Tromsø har mye nedbør og det gir oss rikelig tilgang til vann. I dag bruker vi bare litt over halvparten av vannet vi har tilgjengelig i magasinene på Kvaløya og Ringvassøya.

Vannforbruket i Tromsø har økt med rundt 10 prosent de siste 10 årene. Selv om økningen fortsetter i samme takt fram til 2032, har vi fortsatt kapasitet til å møte behovene med god margin. Dette forutsetter imidlertid at drikkevannet hentes fra begge våre vannkilder, og at vi fortsetter å redusere vanntapet.

Hva er vanntap? 47 prosent av vannet vi produserer, kan ikke gjøres rede for. Dette kaller vi vanntap. Årsakene er mange, blant annet usikkerhet i faktisk forbruk, unøyaktige vannmålere, samt lekkasje i rørene.

Lignende tall ser man over hele landet, og det er ikke bærekraftig. Derfor er det et satt nasjonalt mål om at vannbransjen skal redusere vanntapet til under 20 prosent innen 2030.

Fram mot 2040 skal vi i Tromsø tredoble innsatsen for å redusere vårt vanntap. Vi skal blant annet sette ut flere vannmålere for å finne lekkasjer. Slik tar vi grep for å sikre at vi ikke sløser med en av de viktigste naturressursene vi har.