«Jeg tror ikke på sånne overnaturlige greier, men akkurat Snåsamannen han har nok noe for seg», sa en kompis til meg i fullt alvor en gang for sikkert 20 år siden. Den ufrivillige humoren i et sånt utsagn er stor, og vi lo begge to.

Det er langt fra den lune Snåsamannen, som selv fikk velfortjent kritikk for sin såkalte helsehjelp, til det vi ser i dag. Og hvem husker ikke «Åndenes makt», som år etter år utfordret det meste av vitenskap igjennom sine stadige «påvisninger» av spøkelser.

Snåsamannen og Åndenes makt handler ikke direkte om konspirasjonsteorier, men mer om at det er «noe» der ute som ikke vitenskapen fanger opp. For eksempel at helbredelse ved håndspåleggelser er mulig, eller at lydene fra kjøkkenet midt på natten faktisk er din avdøde mor som kommer tilbake fordi hun irriterer seg over skitne glass på benken.

Mystikk, tvil og mistillit mot det bestående er ikke noe nytt. Det er også helt nødvendig. Vi skal være skeptiske til dem som styrer butikken. Vi skal stille spørsmål og vi skal selvfølgelig forlange dokumentasjon for det som vi forventes å forholde oss til. Kontroll, etterprøving og etterprøving av kontroll, er en del av samfunnsmaskineriet. Ikke minst innenfor vitenskapen, inkludert medisin. Det gjøres hele tiden og ytringsfrihet skal finne sted, som det heter.

Før internett gikk makuleringsmaskinene i avisene varme av avviste leserinnlegg, som aldri så trykksverten i trykkeriet. Nå kan enhver lage seg en X-konto (Twitter), boltre seg i kommentarfelter, eller poste alt mulig på Facebook. Anledningen til å vise uenighet, uansett hva det skulle være om, er mildt sagt til stede som aldri før.

Alle er sine egne redaktører. Dette kommer med en pris. Blant annet har det ført til at konspirasjonsteorier har fått fritt spillerom. Før var dette komiske kuriositeter i nettets avkroker, men nå postes dem der alle ferdes. Du skal ikke lenger enn til Facebook og X før det florerer.

KRONIKKFORFATTER: Ketil Steigen. Foto: Ronald Johansen

En konspirasjonsteori kan beskrives som at noe du ikke liker i samfunnet, eller noe du er redd for, skyldes at mektige grupper møtes i hemmelighet, med en skjult agenda om å gjøre akkurat det du misliker eller frykter. Det er med andre ord ikke tilfeldig, men noe villet som skjulte, onde krefter står bak. Enkle forklaringer på vanskelige spørsmål: Dette er ikke din feil, det er deres feil. En elite står bak og trekker i trådene. Hørt det før i vår nære historie?

Konspirasjonsteorier fungerer også slik at om du faller for den ene, faller du mye lettere for den andre. Du tror du har «våknet» fra den konforme dvalen og plutselig ser alt med en nyvunnet kritisk sans. Men i stedet er det slik at du stadig blir lettere å påvirke. Hvis du tror pandemien var en svindel, vaksinen er designet for å drepe et visst antall mennesker, og at Putin egentlig er offeret her: Hvorfor skal noe av det du tidligere trodde på, før din store oppvåkning, være sant?

Hvorfor skal du tro på at Ukraina faktisk ble invadert av Russland, når YouTube forteller deg at det egentlig er NATO som aktivt har fremprovosert invasjonen av Ukraina og at den harde, men rettvise Putin vil frigjøre dem fra nazisten Zelensky?

Etter pandemien har vi sett mange eksempler på intellektuelle havari som dette. Siste mann ut er Charter-Svein som etter å ha hevdet mye rart, nå synes å ha pådratt seg et problem med å anerkjenne Holocaust. Dette er et godt eksempel på hvordan man kan falle i bøtten og i stedet for å grave seg ut, graver seg lenger ned. Aller nederst i denne illeluktende massen ligger Holocaust-fornektelsen.

Det er langt ned dit, men det er et slags endestopp. Ingen folkemord er bedre dokumentert enn Holocaust. Det industrialiserte massemordet er ettertrykkelig bevist med kilometervis av vitneutsagn, tilståelser fra forbryterne og fysiske bevis som faktiske dødsleirer. Vi har fotografier og filmopptak, mange tatt av nazistene selv.

Det går ikke an å leve i et sivilisert samfunn i dag, uten å ha tilegnet seg nok kunnskap til å slå fast at Holocaust har skjedd. Det holder med grunnskolen. Så galt kan det likevel gå når det siste du stoler på er nettopp skoleverket, vitenskap, helsepersonell, og myndigheter, mens sannheten finnes på YouTube og i «ting jeg har lest på internett».

En enkel definisjon på en konspirasjon er at minst to personer samarbeider om noe i skjul. Det skal bare to personer til. Så dersom du tror at Lee Harvey Oswald planla Kennedy-drapet sammen med noen, ja, så tror du attentatet var en konspirasjon. Det betyr ikke at du er en rar konspirasjonsteoretiker som ser hemmelige møter i alle mørke kjellere. Konspirasjoner finnes, men du må orientere deg, løfte blikket og tenke over hva som er mest sannsynlig.

Konspirasjonsteorier kan også være morsomme selskapsleker, men noen får tragiske konsekvenser. I verste fall tar de liv. Enten det skjer på Utøya eller som resultat av at foreldre nekter å vaksinere barna sine. Vi har alle et ansvar for at fornuften slår inn før vi ender der. Ansvar for oss selv, men også for dem rundt oss.