For et symbol som er så allment og for de fleste representerer fred og mangfold, så ser noen i stedet, når Troms og Finnmark fylkeskommune skal dele ut skolesekker med en flott regnbue på, at her kommer pride-bevegelsen og sier «bø»!

Nå er det altså fundamentalister som Truls Olufsen-Mehus og Nils Einar Samuelsen – begge KrF, som ser disse spøkelsene på en barneskolesekk.

Det er visstnok «pride-lobbyen» som står bak og barna kommer til å endre seksualitet, kjønn og bli gale. Det er faktisk noe av det som står på kommentarfeltene til ulike av fundamentalistene. Der vi andre ser en regnbue, som riktignok pride-bevegelsen også bruker som logo, så ser de kun spøkelser. Men det de burde se, er regnbue, kjærlighet og mangfold.

Jeg har fått med meg at noen religionsforskere sier at selv i bibelen er regnbuen et fredssymbol, som et tegn på Guds løfte til hver levende skapning, om ikke å ødelegge det. Jeg har alltid antatt, i hvert fall håpt, at det også er uavhengig av kjønn - og seksualitet.

Jeg har tro på at om det finnes en gud (er humanist selv), så er det en gud som vedstår seg alle mennesker. Sier som Arthur Arntzen sa det en gang i et humorinnslag: «Jeg har for lengst mistet truen på bakkemannskapene. De tolker guds ord som mennesker - og da må det gå galt».

foto
Jarle Heitmann, gruppeleder Arbeiderpartiet. Foto: Christer Pedersen

Men denne diskusjonen har vi møtt flere ganger, for eksempel da vi jobbet frem en meget anerkjent og landskjent «handlingsplan for kjønns- og seksualitets-mangfold» i Tromsø kommune. Det har inspirert mange flere kommuner til å vedta en tilsvarende og som bevisstgjør og tar tak i det faktum at mange innenfor LHBTQ+ - gruppen har dårligere levekår enn gjennomsnittet av befolkningen og er i topp av selvmord-statistikken.

Men selv da ble det altså bråk. Menneskeverd gjelder altså ikke for fundamentalister når det gjelder denne gruppa. Vi fikk også høre det når Tromsø kommune vedtok å ta i bruk Pride-flagget på flaggstanga utenfor rådhuset, og da det kom opp under 17. mai ble det bråk.

Vi ble truet med anmeldelse fra noen bibelskoleelever. Huff, det må ha ødelagt hele 17. mai-feiringen de få timene flagget hang oppe. Det var faktisk gjort en feil fra kommunens bydrift visste historien seg, og jeg måtte jo «innrømme» det i media, men Gud for en herlig feil.

Hvorfor skriver og reagerer Truls Mehus-Olsen sånn spør du? Det er faktisk en meget enkel grunn til det. Dette er konspirasjonsteorier og de samme teknikker som Donald Trump bruker. Skap polarisering, hiv rundt deg med «falske nyheter», skap hat - og du får masse engasjement fra dine trosfeller. Det trigges av det samme behovet for oppmerksomhet som Donald Trump, i å få masse klikk og klapp på skuldra fra sin egen menighet, bli lovpriset inne på egne kanaler, i sitt eget ekkokammer. Hos Trump er det Qanon, mens for andre er det altså vaksiner, pridelobby og regnbueflagg på skolesekker.

At vi har mange innenfor en utsatt gruppe som i dag blir lei seg av sånne utspill bryr man seg heller ikke om. Sier som Lars Kaupang, leder av Tromsø Arctic Pride: Skjerp dere!

Vår fylkesordfører Tarjei Jensen Bech er en stor helt, når han klart sier fra hvorfor regnbuen trenges på skolesekken. Han får sagt det og står i det, til tross for at alle de kommentarene som det medfører og den erfaringen han har med seg i livet.

Samfunnet har utviklet seg videre fra 1972, det har ikke Olufsen-Mehus og Samuelsen, men det er deres problem. Men at det skapes subsamfunn med konspirasjonsteoretikere - sånn er verden dessverre blitt.