«Hele greia med woke er å inkludere, men hvor inkluderende er det å kansellere de med andre meninger da?»

Har du noen gang følt på at du ikke kan ytre meningene dine, i frykt for å bli kansellert eller få et negativt stempel som for eksempel rasist, sexist eller transfob?

For det kjenner både jeg og mange andre ungdommer på i dag. Denne frykten for å ytre seg har kommet på grunn av woke og kanselleringskulturen som sakte, men sikkert har innlemmet seg i samfunnet vårt.

Dette får meg til å stille spørsmålet «Er woke en trussel mot ytringsfriheten?» Ja, mener jeg.

I dag går begrepene politisk korrekthet og woke hånd i hånd. Woke handler kort og enkelt om å være oppmerksom på temaer som rasisme og sosial forskjellsbehandling, det handler om å være inkluderende ovenfor alle og prøve å ikke støte noen.

Woke-bevegelsen har selvfølgelig mange gode verdier, men den medfører ulemper som for eksempel kanselleringskultur, krenkehysteri, overfølsomhet og trussel mot ytringsfriheten. Å bli kansellert vil si å bli sosialt ekskludert.

Hele greia med woke er å inkludere, men hvor inkluderende er det å kansellere de med andre meninger da?

Woke-kulturen utestenger og svartmaler alt som er politisk ukorrekt og som er «feil å mene». Jeg ser overhodet ingenting konstruktivt med å gjøre dette. Det er svært problematisk at folk ikke tør å si hva de mener, tenk alle problemene som ikke får nok oppmerksomhet fordi folk ikke ytrer seg om det.

Vi kommer absolutt ingen vei med å kansellere og ekskludere meninger, vi må heller skape debatt og lytte til hverandre. Man får så mye mer ut av diskusjon kontra eksklusjon!

For eksempel går det jo nesten ikke an å ytre noe kritisk mot dette kjønns- og identitetshysteriet, man blir jo bare automatisk stemplet som transfob, sexist og så videre, uten at det du sier blir tatt til betraktning. Det virker ikke som om det er rom for debatt i det hele og det store, man blir ikke tatt seriøst eller lyttet til engang.

Norge har blitt et mer polarisert samfunn, og det blir mer og mer uenighet. Det virker som om man ikke vil ha noe med de man er uenig med å gjøre, man ønsker bare å latterliggjøre og kaste dritt mot dem. Kommer det noe godt ut av dette?

Jeg ønsker meg et samfunn der man kan få ytret meningene sine uten å være redd for å bli kansellert og stemplet. Jeg ønsker at vi mennesker kan diskutere med nysgjerrighet og prøve å forstå hverandre i stedet for å kansellere, stemple og forby meninger slik vi gjør i dag.

Alle har rett til å si det de mener, og jeg skjønner ikke at vi nå er på vei dit at det blir mindre og mindre akseptert å gjøre det.

Dette burde ikke være et problem i et av «verdens beste land».