Skrevet av Lakselvbukt Arbeiderlag, ved leder Mari-Ann Benonisen og nestleder Walborg Fossan.

70 kilometer fra Tromsø sentrum ligger Lakselvbukt som er et lokalsenter for bygdene på østsiden av Ullsfjord og er omkranset av Lyngsalpan.

Ullsfjord var tidligere egen kommune, men ble sammenslått med nye Tromsø kommune i 1964. Sammenslåingen førte til at den nye kommunen fikk et areal på 2.521 km² som strakk seg fra Sommarøy i vest til Jøvik i øst. Ullsfjord hadde ved sammenslåingen et innbyggertall på 2.211. I 1999 var innbyggertallet redusert til 789, i dag er innbyggertallet 546.

Befolkningen er altså redusert til en fjerdedel.

Helt frem til 1980-tallet var det skoleklasser med opptil 20 elever i noen av klassetrinnene ved Lakselvbukt skole og Olderbakken skole. I dag er det kun en skole igjen og elevtallet ved Lakselvbukt skole er på et kritisk lavt nivå. Elevtallet er gått ned i takt med den generelle befolkningsnedgangen.

I 1996 ble Jøvik sildoljefabrikk lagt ned og bygda mistet sin hjørnesteinsbedrift. Valget den gang sto mellom å legge ned sildoljefabrikken på Stakkevollveien og Jøvik. Nedleggingen av fabrikken var på mange måter dødsstøtet for bygda. I dag bor det 63 personer i Jøvik (SSB).

For å komme til Lakselvbukt og videre mot Jøvik, må en kjøre E8 via Lavangsdalen og er dermed innom Balsfjord kommune. Deretter tar en av til fylkesvei 7900 og kommer tilbake til Tromsø kommune.

Kan det være at vi mister noe av kommunetilhørigheten midt i Lavangsdalen?

Leder og nestleder i Lakselvbukt Arbeiderlag Mari-Ann Benonisen (t.h.) og Walborg Fossan (t.v.). Foto: Privat

Lakselvbukt blir stadig vekk forvekslet med Laksvatn som ligger i Balsfjord. Her har mange, også tromsøpolitikere stoppet og trodd de var fremme ved målet. Lite ante de at det var ytterligere 19 kilometer å kjøre. Dette viser at kjennskapen til egen kommune ikke alltid har vært like god.

De fleste identifiserer Lyngsalpan med Lyngen. Det ikke mange vet er at fem av de ti høyeste toppene i Troms og Finnmark ligger i Tromsø kommune med Jiehkkevárri (1834 moh - deler toppunktet med Lyngen), Fugledalsfjellet (1686), Kveita nord (1685), Holmbukttind (1666) og Jiehkkevárri søndre (1656).

Lyngsalpan i Tromsø kommune benevnes svært ofte med feil kommunetilhørighet. Kjente tidsskrifter som Fri Flyt og UTE turekspertene, bøker og andre informasjonskilder, benevner turer opp til Jiehkkevárri og Holmbukttinden i Lyngen, men tilhører altså Tromsø. Samme området har hatt besøk av 71* Nord og ble også da omtalt som om at de var i Lyngen.

På hjemmesiden til Visit Lyngen uttaler skikjørere seg om Lyngsalpan i Tromsø som om de ligger i Lyngen. Visit Tromsø har ingen informasjon om Lyngsalpan i Tromsø kommune. Selv i planer, informasjonskilder og kartutsnitt laget av Tromsø kommune er området rundt Ullsfjord ofte utelatt.

Hvem skal til syvende og sist ta ansvar for at også dette området blir satt på kartet?

Lakselvbukt Arbeiderlag jobbet frem Stedsutviklingsprosjekt for Ullsfjordbygdene Sjursnes og Lakselvbukt som ble fremmet av Mari-Ann Benonisen (AP) i kommunestyret i mars i år. Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Som vi kan se av eksemplene ovenfor viser det at vi på en måte faller mellom to stoler og havner i et kommunalt vakuum. For å lykkes må derfor stedsutviklingsprosjektet ha treffsikre tiltak både på kort og lang sikt og satse på de naturgitte fortrinn vi har. På den måten kan vi få en større grad av kommunetilhørighet og en positiv utvikling som gagner områdene rundt Sjursnes og Lakselvbukt.