Rent fotballfaglig gjorde Gutan det aller meste rett i Molde sent mandag kveld. Tryggheten bygget opp gjennom flere år var synlig, og feilene hos det blåkledde hjemmelaget kom til syne.

Alt som kunne gå rett vei, gikk rett vei for et TIL-lag som bekreftet at de er et lag i medaljestriden. 4–1 er dessuten et resultat som klinger godt gjennom historien, og gjør at Tromsø leder an i jakten på sølv og europacup.

Et øyeblikk underveis trodde jeg i fullt alvor TIL skulle utfordre 1995-utgaven med Sigurd Rushfeldt, Bjørn «Bummen» Johansen og Tore André Flo, da de vant 7–0 mot et høytflygende hjemmelag anført av Ole Gunnar Solskjær-

Så grådige trenger man ikke å være, vel vitende om alle nedturene TIL har opplevd det siste tiåret både i Molde og ellers, og jeg hentet meg raskt inn. Tross alt går TIL mot sin sterkeste sesong, kanskje noen gang på øverste nivå.

Ser vi på lagene rundt TIL, har de helt andre forutsetninger. Bodø/Glimt, Brann, Viking og Molde kan betale både overgangssummer og lønninger TIL på ingen måte er i nærheten av. Vi vet ikke hvor lenge de klarer å holde det gående mot de langt større og rikere klubbene. TIL har til og med solgt spillere til flere av disse konkurrentene – i inneværende sesong.

Inntil realitetene henter inn både byen og klubben, plager de vettet av ambisiøse klubber ledet av store profiler på og utenfor banen. I Molde har Kjell Inge Røkke siden midten av 90-tallet vært den mektigste garantisten for at laget fra byen på størrelse med Harstad har kunnet investere seg til sportslig suksess og en fantastisk arena.

Hvis man trodde Røkke ikke hadde mye han skulle ha sagt tidligere, ble den «usikkerheten» ryddet av bordet da nyheten kom i fjor sommer om at han ble eneeier i selskapet som kontrollerer fotballklubben, etter at kompanjongen Bjørn Rune Gjelsten trakk seg ut.

Da passer det dårlig at en gjeng tromsøværinger ødelegger høsten og sesongen for klubben i hans hjerte. I sesongåpningen fortjente TIL på ingen måte å få tre poeng, da de vant 1–0. Mandag kveld fortjente TIL mildt sagt alle tre poengene, da Molde for alvor ble hektet av kampen om å være i neste års europacup gjennom spill i Eliteserien. Deres eneste håp nå er å slå serieleder Bodø/Glimt i cupfinalen i desember.

– Kjell Inge aksepterer ikke middelmådighet, sa en Molde-bosatt mann jeg snakket med dagen derpå. På tross av at Molde bare noen dager før TIL kom på besøk, hadde slått Per-Mathias Høgmos Häcken 5–1 i gruppespill i Europa League, er det ingen tvil om at Erling Moes hovedtrenerjobb definitivt vil henge i en tynn tråd utover. Å tape på denne måten mot TIL er uakseptabelt.

Bedre blir det heller ikke at Molde har hentet Marcus Holmgren Pedersen, Jacob Karlstrøm, Eric Kitolano og Casper Øyvann nordfra de siste årene, og likevel ligger langt bak TIL i 2023. Jeg orker bare så vidt nevne at de kjøpte Veton Berisha for 40 millioner fra Sverige før sesongen, summer TIL-ledelsen aldri er i nærheten av å kunne bruke. Han startet på benken mot Gutan.

Man trenger knapt være rakettforsker for å forstå at tidligere nevnte Solskjær er ønsket inn en rolle i Molde for å skape resultater Røkke kan være fornøyd med. Se ikke bort fra at det skjer allerede i vinter.

Men denne uka vil de mange tusen som følger TIL gjennom hele året, kunne hovere over det faktum at laget deres fortsetter å slå oppover. Akkurat denne seieren mot laget fra «Rosenes by» blir nok også lagt merke til i en yrkesgruppe hvor Røkke har vært omstridt.

Mange er i dag av den klare oppfatning at Røkke, med god hjelp fra norske myndigheter, raserte fiskeriene langs kysten i nord for 20 år siden.

Fra kjennere snakkes det om hvordan Røkke ble anerkjent blant trålskippere på Sunnmøre. Hos mange fiskere lenger nord er det derimot enighet om at man følte at han gikk bak ryggen på dem.

At han i ettertid har solgt seg ut av fiskeribransjen med stor gevinst medfører at han har andre ting å være opptatt av. Som fotballklubben i en by der engasjementet tydeligvis ikke matcher ambisjonene. Under 2.000 tilskuere taler sitt eget språk.

Så nå er Røkke såret av en gjeng med «fiskere» fra Tromsø der det smerter mest i stoltheten. Det trenger heller ikke ta slutt med det første. Poengkvoten de rød- og hvitkledde har i 2023 ser gledelig nok ut til å være langt fra full.

Til glede for både fans, supportere og de på yttersida.