Tromsø er en av landets dyreste byer å bo i. En singel person med en årslønn på om lag 600.000 kroner har kun råd til å kjøpe 14 av 100 tilgjengelige boliger i Tromsø. Det viser sykepleierindeksen fra Eiendom Norge som kom denne uka.

I løpet av de syv siste årene med rødgrønt styre har det blitt stadig vanskeligere for vanlige folk å få kjøpt seg en bolig i Tromsø. Det reguleres og bygges for lite, og nei-holdningen til Arbeiderpartiet, Sp, MDG og SV har skapt et av de vanskeligste boligmarkedene i landet.

Selv om renta nå øker, så er det ingenting som tilsier at boligprisene i Tromsø vil reduseres fremover. De voldsomt høye boligprisene i Tromsø presser ikke bare lavtlønte og studenter ut av markedet. Sykepleiere, lærere og småbarnsfamilier med helt vanlige lønninger får ikke oppnådd sin drøm om egen bolig i Tromsø. Dette skjer samtidig som vi trenger arbeidskraft, og stadig færre velger å bosette seg i kommunen. Det er åpenbart at vi må gjøre mer for at særlig unge skal ha mulighet til å komme seg inn på boligmarkedet.

Tromsø Høyre har flere ganger tatt til orde for at det må bygges flere boliger. Vi ønsker at det skal åpnes for boligbygging i nye områder. Derfor sier Høyre ja til ny Kvaløyforbindelse via Håkøya, som vil bidra til at byggestoppen på Kvaløya kan oppheves. De styrende partiene i Tromsø har satt ny Kvaløyforbindelse nederst på prioriteringslista i Bypakken for Tromsø. Dette er svært negativt for utviklinga av Tromsø.

Forskjellen på Tromsø og andre byer i landet er at byene og større tettsteder ligger som perler på en snor. Byer med høye boligpriser lenger sør i landet har nabokommuner hvor det finnes billigere boliger, og som fungerer som avlastning for de største pressområdene. Dette finnes ikke i Tromsø, da vi har store avstander til boligområder i nabokommunene. Derfor må vi selv regulere nye boligområder som er billigere og barnevennlige, for eksempel på Kvaløya.

Leieprisene i Tromsø er også skyhøye, og mange som leier boliger klarer ikke å spare nok til egenkapitalkravet. Høyre vil ta i bruk leie-til-eie modeller som gjør at man kan kjøpe boligen man leier til fast pris i løpet av fem år. Da får man sjansen til å spare opp til større egenkapital samtidig som man også får ta del i prisstigningen som skjer i mellomtiden.

Et annet tiltak for å hjelpe flere til å eie sin egen bolig kan være å redusere dokumentavgiften for førstegangskjøpere, blant annet ved nedbetaling over tid. Høyre vil også utrede om boliglånsforskriften kan justeres for å kunne tilby boliglån for førstegangsetablerere, der egenkapitalen er lav, men der de allikevel kan betjene et lån.

Kravene som stilles for nybygg må forenkles så det kan bygges raskere og billigere. Vi må ha raskere saksbehandling i kommunen og vi må ha oppdaterte kommune- og arealplaner.

Jeg er usikker på om de rødgrønne anerkjenner at boligsituasjonen i Tromsø er prekær. Senest i vår sa de nei til 360 nye studentboliger i prosjektet «The Front», som ville tilført sårt tiltrengte rimelige boliger i byen vår. Flere boliger vil bidra til å redusere det høye prisnivået. De rødgrønnes begrunnelse for å gå imot prosjektet var at studentboligene vil «privatisere sjøkanten», på tross av at dette prosjektet er en videreføring av studentboligene som allerede ligger der (The Box).

Høyre var enige med de rødgrønne i å kjøpe Åsgårdmarka fra UNN, og vi ser fram til at det skal bygges boliger for vanskeligstilte som ellers sliter med å komme inn på boligmarkedet. Boligsatsingen i Åsgårdmarka vil avhjelpe situasjonen i Tromsø. Men dette er ikke nok til å sikre at folk med helt vanlige lønninger kan realisere boligdrømmen i Tromsø.