• Hilde Anita Sandvoll Er fysioterapeut/personlig trener og skriver jevnlig om livsstil og helse. Hun er administrerende direktør for Stamina Trening.

Sommerværet har vært varierende, men endelig ser det ut til at solen har limt seg fast på himmelen og gir etterlengtede varmegrader. I takt med at gradestokken viser hyggelige sommertemperaturer har iskremsalget skutt til værs. Ja, det er nesten litt snodig at ikke før ull-longsen og lua er pakket bort, så roper kroppen etter mer is. For hva er vel bedre å nyte en deilig sommerdag enn nettopp iskrem?

Det er man faktisk ikke helt sikker på, men det man vet er at kineserne koste seg med en sorbé-lignende dessert som de laget av snø og fruktsaft. Tilbake i romertiden gjorde også den romerske keiseren Nero det samme.

En eller annen gang underveis var det en luring som kom på at det kunne vært smart å mikse inn melk i den kalde blandingen, man antar det var en franskmann. Når det er sagt, dukket den første iskafeen som man kjenner til opp i Paris i 1651, og den ble startet av en italiener.

Det hevdes at det var italienerne som lærte oss å spise iskrem. Fra 1900 og utover dukket de opp med sine iskremvogner langs gatene i de største nordiske byene og bød på sine fristelser. I Norge er det i dag flere store leverandører, og de mest kjente er vel kanskje Diplom-Is og Hennig-Olsen. Visste du at Hennig-Olsen var en av de mange nordmenn som tok turen over til USA på slutten av 1800-tallet, der den moderne industrielle iskremproduksjonen hadde tatt helt av? Han kom tilbake og skapte sitt eget iseventyr i Norge, og er fortsatt markedsledende.

Vi nordmenn spiser hvert år iskrem for over to milliarder kroner, ifølge Euromonitor. I Norge er iskremsalget svært sesongbetont, og vår livsstil styrer også hvilken iskrem som er «hot» og hva som er «not».

Jeg kom over et innlegg der kokebokforfatteren Olaug Løken var sitert på en uttalelse fra 1925: «Is er av mange en ettertraktet dessert om sommeren, skjønt neppe sunt.» Vel, her hadde nok fru Løken mulig rett. Men sunt eller ikke sunt, vi nordmenn elsker iskrem. Fløteis er den iskremen som inneholder mest kalorier, mens sorbé-is og yoghurtis er noe av det mer magre og kalorifattige du kan nyte.

Hjemmelaget iskrem synes jeg er best og min sommerfavoritt er yoghurtis. Den er kjempeenkel å lage. Her har du min lille -isoppskrift, friskt og godt og er nok til 4 porsjoner:

  • 0,5 liter yoghurt naturell

  • 1 dl melis (eller Sukrin)

  • 400 gram frosset bær eller frukt.

Miks dette sammen ved hjelp av en stavmikser. Hokuspokus og du har laget din egen yoghurtis! Vil du gi den et lite kick, kan du grovhakke nøtter (bruk for eksempel mandler, valnøtter og hasselnøtter), tilsett to spiseskjeer honning og la dette surre i en stekepanne til blandingen blir lett karamellisert. Legg deretter blandingen på et bakepapir, og la det avkjøles litt.

Sommeren er ennå lang – og nyt deilig iskrem, kjøpt eller selvlaget, og få en herlig iskald fornøyelse i sommersola.