Et liv med diabetes og svingende blodsukker kan føre til at nervene i føttene blir skadet og mindre følsomme. Føttene kan bli så følelsesløse at du ikke lenger merker et lite sår.

I tillegg kan diabetes føre til nedsatt blodsirkulasjon. Har du først fått et sår, er det derfor en kamp å bli kvitt det. Du risikerer å få gjentatte infeksjoner og i ytterste konsekvens måtte amputere. Personer med diabetes har 33 prosent høyere risiko for å måtte amputere enn de som ikke har sykdommen.

Det er ikke mye som skal til for å oppdage og forebygge sårene som i verste fall kan føre til amputasjon. En relativt enkel undersøkelse gjennomført av fastlegen eller en autorisert fotterapeut kan forebygge at sår oppstår.

Problemet er at altfor mange fastleger ikke husker eller tar seg tid til å undersøke føttene til personer med diabetes type 2 i en presset arbeidssituasjon. Behandling hos fotterapeut er ikke samfunnet villig til å betale for, og mange har ikke råd til det privat.

Men kostnadene ved å droppe fotsjekken er mye større.

I Norge amputeres over 500 tær og føtter hvert eneste år. En fotamputasjon koster rundt 1 million kroner, og den kommer først etter lang og kostbar behandling for å unngå amputasjon. I tillegg kommer store kostnader fra sykefravær, uførhet og tapt produktivitet.

Så kjære politikere, forebygging er det billigste alternativet.

Diabetesforbundet Tromsø og omland utfordrer politikerne i vår kommune til å lage systemer som sikrer at personer med diabetes får sjekket føttene sine slik de har krav på.

Ett tiltak kan være å lage avtaler med fotterapeuter med diabeteskompetanse i kommunen. Bare én årlig gratis forebyggende behandling hos fotterapeut kan spare mange mennesker for smerte og samfunnet for penger.

Vi vet også at fastlegene som bruker verktøyet Noklus Diabetesskjema i større grad gjennomfører den obligatoriske undersøkelsen av føttene.

Så politikere, lag insentiver for fastlegene til å ta det i bruk! Dere kan også være pådrivere for å etablere såkalte primærhelseteam på fastlegekontorene her i kommunen. En evaluering av forsøk med slike team bestående av lege, sykepleier og helsesekretær, viste at de førte til bedre behandling av personer med diabetes type 2, og at flere fikk undersøkt føttene.

Til sist har kommunen også en rolle i å spre informasjon og øke bevisstheten rundt hvor viktig det er for personer med diabetes type 2 å få undersøkt føttene jevnlig.

Og føttene, de kan ikke undersøkes med sokkene på!

Så, kjære politikere ta dette problemet på alvor, og la ikke innbyggere her i kommunen miste en fot eller tå når det kan forhindres med en kjapp og årlig undersøkelse av foten.