Statsminister Jonas Gahr Støre har måttet tåle mye rør i egne rekker, for kaos skapt av andre enn ham selv. Når utenriksminister Anniken Huitfeldt nå plutselig står midt inni en svært betent habilitetssak, under to uker før et valg der Støre og partiet sliter i kraftig motvind, er det så hinsides at det knapt er til å tro.

På kort tid har den ene saken etter den andre blitt rullet opp og dominert nyhetene landet rundt. Kunnskapsminister Tonje Brenna var først ute og innrømmet habilitetsproblematikk i sitt eget virke, og overlevde så vidt livet som statsråd. Denne saken genererte deretter en selvransakende aktivitet hos kulturminister Anette Trettebergstuen, som gråtende måtte trekke seg i full offentlighet, etter innrømmelser om grove overtramp av habilitetsreglene.

Noen uker etter var det forskningsminister Ola Borten Moe (Sp) som hadde tråkket så kraftig i salaten at han måtte gå på dagen, og i skrivende stund etterforskes av Økokrim på grunn av aksjekjøpene hans i Kongsberg Gruppen mens han satt i regjering. Han risikerer fengsel. Hvis vi da føyer til at Hadia Tajik i mars 2022 måtte gå av som både nestleder og statsråd på grunn av kluss i regnskapet i forbindelse med en pendlerbolig, begynner det hele å nærme seg parodien.

Samtidig står både Arbeiderpartiet og regjeringspartner Senterpartiet i en dyp krise, der de stuper på meningsmålingene og går mot et aldri så lite katastrofevalg, der Ap kan miste styringen i alle de store byene i Norge. Samtidig forvitres tilliten i distriktene, ikke minst her i nord, hvor masse folk raser mot begge regjeringspartiene over den vedtatte elektrifiseringen av Melkøya.

Folk frykter den vil skje på bekostning av kraftkrevende industri i landsdelen, at avgjørelsen vil gi økte strømpriser, mens man samtidig stiller seg undrende og hoderystende til en høytsvevende plan om at dette skal kompenseres med særs betente tiltak fra den omstridte vindkraften, pakket inn i svulstig retorikk om «eventyr» og nye månelandinger.

Midt oppi alt dette virvaret kommer altså nyheten om at landets utenriksminister Anniken Huitfeldt, og en av Støres mest betrodde, står til knes i ei habilitetsmørje verken hun, Støre, politiske motstandere eller vanlige folk trodde var mulig for et døgn siden. Hennes ektemann har altså også kjøpt og solgt aksjer i Kongsberg Gruppen. Det har angivelig skjedd bak hennes rygg, noe Huitfeldt selv repeterende bedyret i en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Hvorvidt Huitfeldt selv snakker sant om sin egen rolle, er uansett ikke hovedpoenget i denne saken, all den tid hun er gift med den som har kjøpt og solgt våpenaksjer. Om han har gjort dette med eller uten hennes velsignelse er dermed ikke hva denne saken handler om, selv om de nå forsøker å få dette til å være det bærende punktet. Saken handler derimot om at han har forsøkt å berike husholdningen deres med våpenaksjehandel, samtidig som han er gift med utenriksministeren, noe som gjør henne til en av landets mest tiltrodde på feltet.

Vitser om den lange rekken av justisministre fra Frp som måtte gå av i Erna Solberg-regjeringen begynner så smått å blekne nå. Støre-regjeringens pinlige eskapader har overtatt og ligger nå øverst på revyplakaten.

At dette attpåtil skjer i den mest geopolitisk betente situasjonen Europa har stått i siden andre verdenskrig, gjør det bare enda mer hårreisende. Saken er derfor svært ødeleggende for både statsminister Støre, regjeringen og folks tillit til politikere som sådan. Når det viser seg at aksjehandel med større pengebeløp – i firma og foretak Stortinget og regjering sitter med innsides opplysninger om – skjer i hjemmene til flere av våre høyest tiltrodde politikere, skaper det et inntrykk av at det er en fartsblind og livsfjern elite i politikkens øverste korridorer som beriker seg selv med informasjon ervervet av den tilliten folket har gitt dem.

Jonas Gahr Støre stiller seg foreløpig bak Huitfeldt og støtter henne. Det er det ikke sikkert han vil kunne fortsette å gjøre, om han aldri så mye vil det. Habilitet og troverdighet er ikke noe du kan vedta eller velsigne noen med, om verden rundt har en helt annen oppfatning. Her vil nok også opposisjonen ha et ord eller to med i laget.

Den betimelige oppfatningen til folk nå er uansett at det er en uendelig rekke av skjelett som triller ut av skapet til regjeringen, at det ingen ende vil ta, og at statsministeren ikke har kontroll på verken eget parti eller statsråder fra sitt samarbeidsparti i regjeringen han leder.

Og mandag er det én uke til valg.