Når byråkratene i Strandveien stiller seg på bakbeina, føles det som å være i en dårlig parodi på en Kafkaroman. Innsigelsene fra fylket som ble fremmet i fjor sommer kom som lyn fra klar himmel for oss skatere, og virker fortsatt svært urimelige fra vårt perspektiv.

For det første, når man tar i betraktning den svært firkantete begrunnelsen med henvisning til veiloven. Hvor ble det av skjønnet og løsningsviljen fra fylkets side?

For det andre, virker det urettferdig at skateparken skulle være et problem, når man tar i betraktning byggearbeidene som godtas helt inntil Vervet-siden av brua.

Og for det tredje, har skateparkprosjektet på Nansens plass vært kjent i årevis, trolig også på fylkeshuset.

I 2017 bygde skaterne i Tromsø på dugnad en skaterampe som sto på Fr. Nansens plass. Den sto på plassen inntil i fjor sommer, og ble da flyttet i forbindelse med bygging av betongparken. Siden den ble bygd har rampen blitt malt, kjøreplater har blitt byttet, og sikkerhetsgjerde bygd.

Alt har blitt gjort på dugnad, og det meste etter kronerulling i skatemiljøet. Da minirampen ble bygd, var vår forståelse at dette var forløperen til noe større, og at det i løpet av noen år ville bygges en betongskatepark ved siden av Tromsøbrua.

Da jeg flyttet hjem til byen i 2019 for å studere, var det mye prat i brettmiljøet om denne skateparken som snart skulle bygges på Fr. Nansens plass.

Skaterne i Tromsø ønsket et samlingssted som var utformet av og for skatere. Dette i motsetning til skateparkene på Elvebakken og Tromstun, som er preget av både tvilsomme design- og materialvalg, og hverken er tilpasset klimaet her nord eller skateboarding som sådan.

På dette tidspunktet var Tromsø den eneste av de større byene i landet som ikke hadde en sentrumsnær betongskatepark. Den som ville rulle i anlegg av konkurransestandard var pent nødt til å flytte sørover.

Skateparken i Ersfjord er flott, men er dessverre på grunn av avstanden i praksis utilgjengelig for de fleste skaterne i «By-Tromsø». Fr. Nansens plass var et perfekt sted, både med tanke på solforhold, sentrumsnærhet og at samtlige av bybussene passerer busstoppet i Skippergata.

For å få ballen til å rulle kjappere, tok vi i 2021 saken i egne hender. Vi i brettklubben tok kontakt med Betongpark AS, som er Norges største skateparkentreprenør. Fra Betongpark bestilte vi tegninger og kostnadsanslag for en skatepark på Nansens plass. Tegningene finansierte vi med søknadsmidler fra anleggsfondet til Tromsø Idrettsråd og til dels med kronerulling i skatemiljøet.

Vi gikk så i gang med å kontakte (les mase på) politikere fra alle partier, ansatte i kommunens parkavdeling, lage finansieringsplaner og søke midler til bygging av parken.

Våren 2021 fikk vi endelig et møte med ordfører Gunnar Wilhelmsen, som stilte seg positiv til skateparkdrømmen vår. På sommeren ble det arrangert en skatefestival i Tromsø som samlet noen av landets beste skatere. Under skatefestivalen fikk vi anledning til å brette ut om planene om skatepark på Nansens plass i byens lokalaviser.

Utover høsten fikk vi tilslag på midler til bygging av skateparken fra Samfunnsløftet, Troms Holding og Zuccarellostiftelsen. I desember tok kommunestyret skateparken inn i Tromsø kommunes investeringsbudsjett. Og på starten av nyåret 2022 vedtok kommunestyret skateparken på bakgrunn av et innbyggerforslag vi i Tromsø Brettklubb hadde fremmet.

Fra vi mottok de første skateparktegningene våren 2021, har jeg nesten ukentlig blitt spurt av skatere i alle aldre når spaden skulle gå i jorda. For en skater på 13 år må det ha vært vanskelig å forstå at parken ikke kunne bygges allerede i 2022. Likevel har alle smurt seg med tålmodighet, gitt tilbakemeldinger og forslag til design av parken, og stilt opp på dugnader i skatehallen i kjelleren på Fløyahallen. Der har vi de siste årene har hatt et gratis halltilbud for de under 18 nesten hver eneste ukedag gjennom skoleåret.

Det var svært etterlengtet og med stor glede at parken endelig ble åpnet 30. september sist høst. Til åpningen kom også en gjeng unge skatere fra Senja kommune. Senjaskaterne er et tegn på at anlegget på Nansens plass ikke kun er viktig for miljøet i Tromsø, men også for brettmiljøet og ungdom i hele fylket. Det var heller ikke få som tok både stillongs og skateboardet fatt for å få mest mulig tid i parken før Tromsøvinteren satt inn.

Forrige uke gikk for mange skatere i Tromsø med til å måke snø, hakke is, og gjøre skateparken klar for våren.

Er det virkelig Troms fylkeskommunes standpunkt at skateparken på Nansens plass (som til dels er finansiert av deres eget Troms Holding) nå skal rives? Hvis ikke må politikere og administrasjonen i fylkeskommunen kjenne sitt ansvar å bidra til å finne en fornuftig løsning og avklaring som ikke er til skade for skaterne eller skateparken.