iTromsø hadde i desember et oppslag med tittelen “UiT brukte 21 millioner kroner på festmiddager, konferansemat og lystige lag i år.”

Pengene avisa siktet til, var utgifter UiT hadde i forbindelse med bevertning og representasjon i 2018. Vi berømmer medier som følger med på offentlige institusjoners pengebruk – det er viktig i et velfungerende demokrati – men UiT kjenner seg ikke igjen i iTromsøs formuleringer, og disse er ikke beskrivende for hva brorparten av midlene faktisk er brukt til. Det er spesielt begrepene «fest» og «lystige lag» som gir et feilaktig inntrykk av UiT og vår pengebruk.

UiTs mandat og samfunnsoppdrag er at vi skal tilby høyere utdanning, forskning og faglig utviklingsarbeid på internasjonalt høyt nivå. Vi skal gjennom formidling etablere kunnskap om vår virksomhet og forståelse for og anvendelse av vitenskapelig og kunstneriske metoder og resultater, både i offentlig forvaltning, kulturliv og næringsliv. Et viktig virkemiddel i dette arbeidet er vår rolle som arrangør av konferanser, seminarer, kurs, opplæring, workshops og faglige møter.

Konferanser og seminarer med eksterne deltakere er viktige møteplasser for kunnskapsdeling mellom akademia, arbeids- og næringsliv og offentlig sektor, og har positive ringvirkninger, også økonomiske og kulturelle.

De fleste av våre utgifter til bevertning benyttes til slike arrangementer. De aller fleste av disse er holdt i UiTs egne lokaler og det er Norges arktiske studentsamskipnad som er hovedleverandør av mat og drikke. Bevertningen dreier seg i hovedsak om kaffe, mineralvann, frukt, enkel lunsj og ved større og lengre arrangement inngår også middag.

Konferanseavgift: Av kapasitetsmessige hensyn avholdes noen av våre arrangementer på hoteller eller ved leie av andre eksterne lokaler. Ved slike anledninger – og også ved en del arrangementer på våre campuser – betaler deltakerne oftest en konferanseavgift til dekning av utgiftene til servering. De omtalte 21 millionene til mat og drikke er UiTs bruttokostnader, og til sammen utgjør de 0,8 prosent av UiTs totalbudsjett på tilnærmet 4 milliarder kroner.

I 2018 hadde UiT noen særlige arrangement, blant annet da Kong Harald besøkte UiT og markering av 50-årsjubileet med egen jubileumsmiddag.

UiT er underlagt statlige regelverk for bevertning. Vi skal være et godt vertskap, men på ingen måte være ekstravagante som arrangør. UiT har om lag 16.500 studenter og 3.800 ansatte fordelt på 10 campus.

Vi følger opp intern praktisering av regelverket for bevertning overfor fakulteter, institutter og ansatte. Lover og regler skal overholdes og faglig aktivitet skal gjennomføres. UiT vil kritisk vurdere hvor mye vi totalt sett vil benytte på bevertning og servering i årene som kommer.

Spesielle omstendigheter gjorde altså at 2018 ble et år med bevertningsutgifter over gjennomsnittet. Men særlig på grunn av våre mange faglige arrangement vil vi også i fremtiden måtte påregne å ha utgifter av et visst omfang til bevertning og servering.