For 79 år siden døde bestemora mi i ei fjellhula på kysten av Finnmark.

De gjømte seg for ikke å bli tvangsevakuert fra hjemmene sine da de tyske nazistene gjennomførte den brente jords taktikk i oktober/november 1944. De brente og sprengte alt de klarte fra Tana til Lyngen. 50.000 mennesker mista sine hjem. Ca 300 døde på grunn av tvangsevakueringa.

Nå drives over en million mennesker på flukt i Gaza, og tusener bombes til død og lemlestelse, når Israel nå etter okkupasjon og blokade bruker samme folkerettsstridige militærtaktikk der.

Kommunestyret i Tromsø vedtok i 2001 med hele 36 mot 16 stemmer å opprette vennskapsbyavtale med Gaza. Bare Frp, KrF og en del i Høyre stemte imot.

Forslaget ble vedtatt med så stort flertall fordi det i over 20 år hadde vært et omfattende solidaritetsarbeid i Tromsø for palestinerne.

Regionsykehuset i Tromsø var det sykehuset i Europa som hadde hatt flest helsearbeidere for palestinerne. I Libanon, på Vestbredden, i Gaza og i Egypt. Mange titalls palestinske helsearbeidere har fått kurs og videreutdanning her i Tromsø.

Helse- og solidaritetsarbeiderne kom hjem igjen med uvurderlig medisinsk og humanitær kompetanse. Dette har kommet pasienter her i Tromsø og Nord-Norge til gode.

Tusenvis av tromsøværinger hadde vært, og er fortsatt sterkt engasjert.

Vennskapsbyavtalen åpna nye muligheter. Avtalen blei et fundament for utvikling av den viktige og banebrytende barne- og ungdomssolidariteten. Ikke minst ved å bruke kultur som arena.

Mange titalls ungdommer fra Gaza har vært i Tromsø på ungdomsfilmfestivalen, NUFF. Tromsøungdom har vært i Gaza når det har latt seg gjøre.

Mange har fått venner for livet. Det har vært gjort pionerarbeid der filmskaping og andre kulturuttrykk har blitt utvikla via Skype og andre nettplattformer når fysisk kontakt ikke har vært mulig.

Tvibit og folkene der har spilt en uvurderlig rolle, som ikke kan bli prissatt nok.

Krigene og de massive bombingene av Gaza de siste 15 årene har dessverre vanskeliggjort solidaritets- og vennskapsbyarbeidet. Men aksjonen Krafttak for Gaza og kampanjen for proteseverkstedet i Gaza har bidratt med mange millioner kroner fra kommunen, privatpersoner og næringslivet i Tromsø.

Nå er Gaza utsatt for de mest omfattende og voldsomme angrepene fra Israel noensinne.

Flere hundre mennesker, en svært stor andel barn, blir drept i bombeangrepene hver dag. «Det er som å drive krig i en barnehage», sa FN-koordinator Tor Wennesland fra Jerusalem til NRK tirsdag denne uka.

Terroren mot sivile i Israel som Hamas gjennomførte for to uker siden blir nå brukt som brekkstang for en kampanje mot vennskapsbyavtalen.

At Frp, KrF og Høyre, som aldri har vært for avtalen vil oppheve den, er ikke overraskende. Men selv da de hadde flertall i kommunestyret fra 2011-2015, og Hamas styrte Gaza, opphevet de ikke avtalen. Dette viser hvor sterkt vennskapsbyavtalen med Gaza står i Tromsø.

Men at avisa Nordlys på lederplass bruker de som aldri har vært for solidaritet som moralske, etiske og politiske veivisere i sin kampanje mot vennskapsbyavtalen er skuffende.

Vi i Rødt håper, og vil kjempe for, at Tromsø fortsatt skal stå sammen med ungene, ungdommene og resten av sivilbefolkninga i Gaza. Det er de som rammes om avtalen sies opp, ikke Hamas.

Vennskapsbyavtalen har gjort at hundrevis ungdommer har fått et pustehull til frihet, til vennskap med ungdom i Tromsø. Vennskapsbyavtalen har gjort at bombeofre har fått bein å gå på og armer til å arbeide med.

La Gaza leve!

La vennskapsbyavtalen leve!

Tromsø-Gaza for alltid!