Nesten ni år etter at Russland startet krigen i Ukraina, og ett år etter den russiske fullskala invasjonen, avsluttet Tromsø kommune sine vennskapsbyavtaler med Murmansk, Arkhangelsk og Nadym. Det på tide å starte nye, ukrainske vennskap.

I dag markeres ettårsdagen for invasjonen. Sannsynligvis vil det regne raketter, granater og bomber over Ukraina i dag. Målet er fortsatt å utslette Ukraina som stat og underlegge det ukrainske folk russisk overherredømme.

Men denne uken er det også nøyaktig ni år siden The Revolution of Diginity avsatte president Viktor Janukovitsj, som flyktet til Moskva. Det ukrainske folket kjempet for frihet, demokrati og en vestlig orientering i mange år. Det kulminerte gjennom Euromaidan vinteren 2013/2014. Protestene startet i november og kulminerte i uken fra 18.–23. februar. I regelrette gatekamper drepte snikskyttere fra de beryktede sikkerhetsstyrkene Berkut over 108 demonstranter.

Janukovitsj flyktet og parlamentet avsatte han 22. februar, utlyste nyvalg og vedtok konstitusjonen fra 2004. Parlamentslederen Oleksandr Turchynov ble innsatt som midlertidig president og det ble utstedt arrestordre på Janukovitsj. Men Putin reagerte raskt.

Russiske nasjonalister organiserte i dagene etterpå protester på Krimhavløya og Russland sendte soldater i umerkede uniformer og tok kontroll over Krim. Russiske separatister begynte å ta kontroll i Donetsks og Luhansk og sommeren 2014 sendte Russland regulære styrker inn i Øst-Ukrainia. Krigen hadde startet, under et slør av russisk propaganda, og i løpet av åtte år ble mange tusen ukrainere drept.

I dag er det nøyaktig ett år siden russiske styrker rykket inn i hele Ukraina fra nord, øst og sør, i en fullskala invasjon. Putin forsøkte å styrte myndighetene i Kyiv og raskt ta kontroll over Ukraina gjennom en lynkrig. Ukrainske styrker tok opp kampen og president Volodymyr Zelenskyj ytret de berømte ordene på telefon til USAs president: – Jeg trenger ikke skyss, jeg trenger våpen.

Russlands krig i Ukraina gått svært dårlig, med over 100 000 drepte soldater. De klarte ikke å styrte styresmaktene i Ukraina. Men de ukrainske lidelsene er enorme. By etter by er bombet til grus av russiske soldater som voldtar, torturerer og begår ubeskrivelige krigsforbrytelser hver dag. De menneskelige lidelsene er ufattelige.

Tromsø kommune har tatt imot mange ukrainske flyktninger fra tidlig i krigen. Det er prisverdig og skulle bare mangle. Men det må ha vært merkelig for ukrainske flyktninger å observere Tromsø kommunes vennskapsforbindelser med russiske byer, som støttet invasjonen. I over åtte måneder venter kommunestyret, før de endelig sa opp vennskapsbyavtalene. Ytterligere to måneder brukte ordføreren på å sende brevet til byene at vennskapet var over.

Under Tromsø Internasjonale filmfestival ble det vist flere aktuelle filmer om Russlands imperialistiske fortid. Filmer om frigjøringen av TV-tårnet i Tallinn, om protestene og opposisjoner i Belarus og om krigen i Ukraina. Den ukrainske produsenten Darya Bassel fortalte i etterkant av filmvisningen «Butterfly Vision», at befolkningen ikke må glemme at invasjonen fortsatt pågår. At krigen har vart siden 2014 og at tromsværingene må sette seg inn i ukrainsk historie og lære om landet.

Det er nå på tide å øke støtten til Ukrainas motstandskamp, og søke vennskap og samarbeid, også for Tromsø kommune. Stortinget har i forrige uke nesten enstemmig vedtatt Ukraina-programmet, som skal bidra til Ukrainas motstandskamp, også gjennom bygging.

Tromsø kan bidra med klar støtte til Ukrainas kamp gjennom nasjonalt press for økt bistand til forsvaret i Ukraina. Tromsø har også medisinsk, teknisk og kulturell kompetanse som vil komme det ukrainske folk til hjelp.

Ettårsmarkeringen vil være en god anledning for Tromsø til å starte et arbeid med å innlede vennskapssamarbeid med en by i Ukraina. Dette bør skje i samarbeid med de mange hundre ukrainske flyktningene i byen.

Gjennom gjensidig samarbeid mellom de politiske lederne, næringslivet, kulturlivet og kunnskapsrelasjoner kan Tromsø bidra for gjenoppbygging av Ukraina. Nå er det viktig at Tromsø øker sin støtte til det ukrainske folk. Å inngå et vennskapssamarbeid med en by i Ukraina er en bra start.