Grensehandelen har vært økende

over lang tid. Milliarder av kroner brukes på svenskegrensen, og forklaringen er enkel; en rekke varer er vesentlig billigere i Sverige enn i Norge. Derfor har det vært viktig for Fremskrittspartiet å få ned prisene på varer som det handles mye av på andre siden av grensen, som blant annet brus.

foto
Stortingsrepresentant Per-Willy Amundsen (Frp) Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vi er derfor veldig glade for at vi i revidert budsjett fikk gjennomslag for å redusere sukkeravgiften på alkoholfrie drikkevarer. Det vil gjøre blant annet brus rimeligere for forbrukere, og kan dermed redusere grensehandel og trygge norske arbeidsplasser – særlig i Mack.

Jeg ønsker at norske forbrukere skal handle mest mulig av varer som er produsert i Norge, med lokale ansatte. Da kan det ikke lønne seg å kjøre over grensen. Alt tyder på at prisforskjellene mellom Norge og Sverige på brus, saft og andre alkoholfrie drikkevarer, er en viktig driver for grensehandelen.

Brusens andel av den norske grensehandelen ble nær doblet fra 2010 til 2019. Det understreker bare betydningen av at denne avgiften må ned. Vi er derfor veldig glade for at avgiftene går ned – til glede for både bedrifter og forbrukere.