Skrevet av Rolleiv O Lind, Høyre

Ap og Sv spesielt gikk til valg på å redusere forskjellene og ivareta interessene for lavinntektsgruppene. Det var det motsatte som skjedde i denne saken i siste kommunestyremøte i Tromsø. Det var svært uheldig!

Når det gjelder gebyrforhøyelsen for biblioteket og Kulturhuset rammer det mange som har blitt spesielt hardt rammet økonomisk og sosialt av tiltakene under pandemien i snart 2 år. Mange av brukerne av biblioteket er blant økonomisk svakere stilte da det er billigere å låne en bok (barnebok eller annen) enn å kjøpe nytt. Dette er noe som vi i Høyre ikke kan være med på fordi belastningen på den mentale helsen og den fysiske helsen er så stor at det vil være uforsvarlig at kommunen skal innføre ytterligere vansker og hinder for at brukerne av biblioteket og Kulturhuset skal kunne leve et mest mulig normalt liv. Det er også dokumentert betydelige skadevirkninger av tiltakene på brukerne av kultursektoren av pandemitiltakene, men også i stor grad på kunstnere og andre utøvere både økonomisk og sosialt.

INNLEGGSFORFATTER: Rolleiv Lind (H) Foto: Frank Lande / iTromsø

Det samme gjelder for aktivitetene innenfor all idrett. Det er dokumentert at flere idrettsgreiner merker stort frafall av utøvere, så også i Tromsø. Det er derfor uforståelig og uakseptabelt at det på denne bakgrunn legges opp til økte utgifter både for enkelte og for idrettslagene når det gjelder avgift og leie for treningstimer. Det er i stor grad barn og ungdom dette går utover. Mange foreldre og barn driver flaskeinnsamling, lotterier og vaffelkakesteking og salg for å få tilstrekkelige midler for å finansiere idrettsaktivitetene. Da må ikke Tromsø kommune grafse inn i kassene til disse idrettslagene gjennom høye treningsleiegebyrer. Det vil i dagens situasjon under pandemien være direkte umoralsk.

Likeledes er det galt å gå for den foreslåtte gebyrforhøyelsen på opp til 7,3 prosent av gebyrene for Vann og avløp.

I en situasjon med rekordhøye strømpriser, mange har mistet jobben under pandemien eller fått redusert inntekten, forhøyet eiendomsskatt som Ap, SV og SP tvang igjennom i kommunestyremøtet i desember og ytterligere betydelig rentestigning fremover, vil det være umusikalsk og uanstendig å vedta en slik gebyrøking som er foreslått med opp til 7,3 prosent på vann og avløpsgebyrene.

Tromsø er landets nest dyreste by å bo i og kjøpe seg bolig i, folkeveksten stopper opp bla. på grunn av høye bokostnader. Det må forventes 4–6 renteforhøyelser det nærmeste 1,5 året. Da må vi som ansvarlige politikere sørge for at det utvises moderasjon i kommunen. Selv om Vann og Avløp er selvkostfinansiert, så er det vi som ansvarlige politikere som skal fastsette prioriteringen og investeringstempoet og prosjektene bl.a. ut fra en økonomisk forsvarlig vurdering og økonomisk belastning for den enkelte innbygger. Om nødvendig må enkelte investeringsprosjekter utsettes til økonomien tillater det. Aktivitetene må tilpasses innbyggernes betalingsevne og betalingsvilje på en realistisk måte.

Høyre foreslo en forsiktig økning av V/A gebyrene på 3 prosent istedenfor 7,3 prosent, men ble nedstemt av Ap, SV og Sp som ønsket 7,3 prosent.

Kommunen må ikke «drive folk fra gård og grunn»!

Før kommunen grafser i enkeltpersoners lommebok, må den vise evne til å spare og vise nøkternhet og moderasjon spesielt i den nåværende situasjon og i tiden fremover.

Det er kommunestyret som skal lede, vi skal ikke bli ledet av administrasjonen.

Vi skal også styre Vann og Avløp bedre om nødvendig gjennom et nytt kommunalt foretak når den tid kommer.