Til tross for voldsom sportslig fremgang denne sesongen, ble det «bare» nesten seriesuksess for våre to seniorlag i år. Damelaget fikk kun tre tap gjennom hele sesongen, men møtte lag som hentet inn eliteseriespillere når de møtte oss. Samme skjebne for herrelaget, der «seriefinalen» i Kongsvinger var topp tema i nasjonal ishockeymedia før og etter kampen. Med stappa ishall i Kongsvinger og 1.700 ville hjemmefans, tapte vi på målstreken. Det skal ikke skje igjen, opptreningen til neste sesong starter 3. påskedag … … med treningsmengder på linje med eliteseriens nivå.

Noen av våre motstandere satser på spillerlån i «seriefinaler» og kvalifiseringer på seniornivå. Det gir kortvarig effekt, og lager ingen varig grunnmur i klubben. Tromsø ishockeyklubbs policy er å forsterke på seniornivå med kvalitet i begrenset omfang, og mer enn noen gang å satse på lokal rekruttering fra egen stall til seniorspill. Begynne med store kull blant de minste, og bygge videre i breddeutviklingen til seniornivå.

Hundrevis av barnehagebarn er innom ishallen hver vinter, arrangert sammen med barnehagene etter tur. Med gratis hockeyskole for de minste på ettermiddager, inkludert gunstige utstyrsavtaler, opplever vi all time high-tilstander på rekruttering. Kvalitet på treninger for trygghet og mestring, er også helt nødvendig fra de minste barna kommer på isen. Og å tenke bærekraftige løsninger, der utstyr skal gjenbrukes og byttes med gevinster for miljø og foreldres økonomi. Barna som nå nylig er vokst ut av hockeyskolen vår, og blitt til et lag for 8–9 åringer, teller nesten 30 spillere. Slik må hver årgang sikres tallmessig for å lage en sterk grunnmur for junior- og seniornivå.

Vi er snart gjennom det første prøveåret med vårt samarbeidsprosjekt med Troms fylke, der videregående-elever også med yrkesfagvalg, får ishockey som toppidrett-valg. Klubben trenger et hybelhus for å ta imot vgs-ungdom som vil til oss fra andre deler av landsdelen og landet. Dette må vi få på plass for å kunne satse skikkelig for ungdom, slik at vi ikke mister flere talenter sørover. Til nå har det ikke vært drahjelp fra fylkeskommunen på dette hybelhuset som ønsket, et tiltak for å sikre dette unike nordnorske ungdomstiltaket.

Tromsø ishockeyklubb er en dugnadsdrevet klubb. Med én ansatt på sport (sportssjef /hovedtrener), og én i administrativ stilling (daglig leder 50 prosent). Det er altfor lite ansatteressurser. Dugnadsarbeid er en balansegang, der vi uten noen sperrer kan knekke dugnadsevnen. I dag driver dugnaden store deler av klubben. Som er fantastisk å være vitne til. Men vi må ta nye steg i å profesjonalisere vår drift, ellers kan vi få utfordringer med å nå sportslige mål. Vi må gi all dugnaden mer støtte i struktur og tilrettelegging. Det krever økte ressurser i form av fast ansatte.

Omsetningen i klubben er omtrent 5 millioner kroner årlig! Og forventet sterkt økende i de nærmeste årene fremover. Det er på linje med en liten bedrift i utvikling. Da må vi ha en tilsvarende profesjonalitet for å forvalte så mye penger. De store kostnadsdriverne er ikke overraskende; reisevirksomhet i nasjonale serier. De store inntektene er fra dugnadsarbeid, treningsavgifter, sponsor-samarbeid og søknadsbaserte midler.

Dette er vår eneste arena for både trening, arrangement og seriekamper. Kapasitet på istid er sprengt fordi det er mange ulike brukergrupper, der ishockey er størst. Knapphet på istid i treninger, gir oss i nord et handikap mot våre konkurrenter.

Den vil gi større utvikling i både kvantitet og kvalitet – for alle brukere av kunstis. Det behøver ikke være en svært kostbar ishall å bygge – dersom og forutsatt at vi får utvide dagens ishall i alle vegger; mot nord, mot sør og mot vest. Da har vi kamparena i mange år fremover, med +1.500 tilskuere. Første byggetrinn er vedtatt bygget i år – for å begynne å nærme oss nasjonale krav!

Publikums opplevelse av fartsfylte og vanvittig spennende hockeykamper i Tromsø ishall til vinteren, mot å sitte hjemme og oppleve maling tørke foran en TV-sendt fotballkamp – det er ikke tvil om hva folk skal velge: Begge deler (og døm så selv).