Det er vanskelige tider i Tromsø kommune. Det må kuttes, og selv om vi ofte forstår at det må til, oppleves enkelte kutt likevel både provoserende og frustrerende. For eksempel kuttene som varsles i kulturskolen, som ifølge Kulturskolen selv får konsekvenser for dagens tilbud, med økte kontingenter og færre elevplasser.

Denne uken arrangeres en markering for Kulturskolens ansatte, elever og foresatte. «Hva betyr kulturskolen for deg?» spør initiativtakerne oss. Her er mitt svar – som tidligere elev, mamma til nåværende elev, og festivalsjef for Nordlysfestivalen.

Hvert år er Tromsø kulturskole involvert i noen av Nordlysfestivalens flotteste arrangementer.

UngSy, hvor elever og lærere fra kulturskolen fyller hovedscenen på Kulturhuset sammen med Arktisk Filharmoni.

Kommende stjerner, hvor talenter fra kulturskolen og vinnere fra Ungdommens Musikkmesterskap deler scene i en kjempeflott forestilling.

Ad Astra, en danseforestilling med fordypningselever fra kulturskolen som viser fram stor kunst.

Disse forestillingene har stått på festivalprogrammet i flere år, til stor glede for både publikum og utøvere. Å få vise fram arbeidet som gjøres på kulturskolen er noe av det viktigste og artigste Nordlysfestivalen driver med, og det skal vi fortsette med.

Det er heller ikke bare på talentarenaene man ser kulturskolens betydning. På scener rundt om i regionen står mange utøvere som både underviser, og har startet egne profesjonelle karrierer på kulturskoler.

Da jeg startet som pianoelev på kulturskolen fikk vi undervisning på Straumsbukta skole. Vi kunne ikke vært mer enn 2–3 elever der ute, men Kåre kom likevel kjørende utover til oss hver uke. Pianoundervisningen var jo et høydepunkt i uka, som hvert semester ble avrundet med konsert og samspill på den tradisjonelle avslutningen.

Senere fortsatte jeg undervisningen i Krognessvegen, og var der helt til jeg begynte på musikklinja. Det er klart kulturskolen bidro til å få meg dit. Nå har jeg selv barn ved kulturskolen, som gjennom undervisningen der har fått venner fra alle byens hjørner.

Takket være den årlige Kirsten Sand sommerskole har mitt barn også blitt kjent med barn fra hele fylket, og fått en ekte analog brevvenn fra Tana. Å få spille med andre jevnaldrende elever gir en enorm glede som ikke kan erstattes med online-kurs eller YouTube-videoer.

Om det kuttes betraktelig i stab, og kontingentene heves, vil det unike tilbudet kulturskolen står for være forbeholdt de få.

For oss som har Tromsø kulturskole som en del av hverdagen er skolens betydning en selvfølge. Leser man kulturskolens informasjon om denne ukens markering viser deg seg imidlertid at skolen også er omtalt som kommunens best bevarte hemmelighet. Kulturdeltakelse er bra for helsa vår – det bør være tilgjengelig og inkluderende, ikke hemmelig.

Er du nysgjerrig på arbeidet kulturskolen driver med? Unn deg den tradisjonsrike juleforestillingen på kulturhuset i desember, eller en tur innom ett av de mange arrangementene kulturskolen er med på under Nordlysfestivalen. I 2021 skal Nordlysfestivalen være nordnorsk, og fylle scenene våre med kunstnere fra landsdelen. Kulturskolen er en del av fundamentet som gjør en slik satsing mulig.

Det synes jeg er verdt å ta vare på.