Har du funnet en katt som du ikke vet hvor hører til? Eller kommer det jevnlig en katt på besøk til deg som du tror er hjemløs?

Mange katteeiere lar katten selv få bestemme når den vil gå seg en tur ut. Noen ganger kommer disse for langt bort fra hjemmet og finner ikke veien tilbake selv. Innekatter får ofte problemer med å finne veien hjem dersom de ved et uhell har smettet ut. Det finnes også dessverre en del hjemløse katter i Norge.

Det første du skal gjøre hvis du finner en katt, er å kontakt veterinær dersom den virker syk eller skadet. Alle har en plikt til å hjelpe dyr i nød. Kostnader for nødhjelp eller nødvendig avlivning kan veterinæren få dekket av Mattilsynet.

Dersom katten ser ut som den er i fin form, men virker bortkommen, så prøv å finne ut om den er hjemløs eller ikke. Noen katter kan være ute på tur uten at de har gått seg bort.

Det er derfor viktig å ikke mate katten dersom den ser ut til å være i normalt hold og ellers frisk. Dette fordi katten da kan bli værende hos deg, istedenfor å gå hjem til sin egen eier. Om katten virker utsultet og ustelt kan man ta den inn til seg i påvente av å finne rett eier. Det er viktig å huske på at dersom man mater slike katter tar man også på seg ansvaret for at de skal ha det bra.

Se etter om katten har et halsbånd med kontaktinformasjon. Hvis katten ikke har halsbånd kan du ta den med til veterinær som kan sjekke om katten er ID-merket. Politistasjoner, dyrebeskyttelsen, noen vektertjenester og bilredningsselskap kan også ha chip-avleser.

Tidligere var det vanlig å ID-merke katter med tatovering i øret, men dette gjøres ikke mer. Det kan likevel være smart å sjekke kattens ører.

Dersom katten ikke er ID-merket så kan du:

  • Forhøre deg med naboer, kanskje noen vet hvor katten hører hjemme

  • Sette opp lapper i nærområdet

  • Etterlyse eieren på Facebook i grupper som gjelder bortkomne dyr og på ditt lokalområde sin Facebook-gruppe

  • Legge ut annonser på internett. Det finnes egne sider for dyr som er savnet og funnet

  • Let i annonsene på de samme sidene for å se om katten er meldt savnet

Kontakt dyrebeskyttelsen eller lignende organisasjoner der du bor, dersom du trenger råd og veiledning eller dersom du ikke finner eieren.