Mange spør om det blir et borgerlig samarbeid etter valget. Det skal ikke stå på oss i FrP. Vi ønsker et borgerlig samarbeid og et skifte i Tromsø, men skal vi støtte en Høyre-ordfører må det være for å føre en ny politikk. Det har liten hensikt å skifte ordfører, men fortsette den rødgrønne avgiftsgaloppen som gjør stadig flere til sosialklienter. Det er mange saker som viser hvorfor et samarbeid med Tromsø Høyre er vanskelig å få til nå.

Innføringen av bompenger er trolig den største avgiftsbomben for Tromsøs innbyggere noensinne. Tromsø FrP har stemt mot fra dag en. Høyre har derimot fremstått som den reneste heiagjengen for innføring av bompenger, og det til tross for at ny Kvaløyforbindelse er skrinlagt med den nylig signerte byvekstavtalen. Med statens oppsiktsvekkende magre bidrag blir det ikke ny Kvaløyforbindelse og ellers svært lite veibygging. Høyre sier de er skuffet over byvekstavtalen, men at «bompengene har kommet for å bli i Tromsø» selv om Kvaløyforbindelsen altså i praksis er ute. Det kan ikke vi i Tromsø FrP akseptere.

SVs Gunhild Johansen foreslo på vegne av de rødgrønne partiene å legge ned redningsdykkerne før jul i 2021. Det er etter FrPs mening galskap å legge ned redningsdykkerne i en kommune med vann på alle kanter. Vedtaket kan få fatale følger. Det er helt ufattelig at Høyre valgte å opptre som støttehjul for SV, Ap, Sp og MDG ved å stemme for å legge ned redningsdykkerne. Kun FrP og Rødt stemte mot.

De rødgrønne forsøkte i 2020 å legge ned Kvaløysletta sykehjem for å spare penger. FrP fremmet forslag om full drift videre på Kvaløysletta i helse- og velferdsutvalget 11. mai 2020. Vi mente det var urealistisk å legge ned et helt sykehjem. Høyre støttet oss ikke, men stemte sammen med de rødgrønne for avvikle driften på Kvaløysletta sykehjem. Senere viste det seg at vi hadde rett og at det selvsagt ikke var mulig å avvikle et helt sykehjem.

Tromsø kommune ivret for å flytte sentralkjøkkenet fra ISS sine moderne lokaler i Tromsdalen til slitne kommunale lokaler på Mortensnes. FrP advarte sterkt mot denne potensielle millionsmellen, men ble lenge avvist av administrasjonen, de rødgrønne og Høyre. Etter svært hardt påtrykk fra FrP ble heldigvis flyttingen stoppet og kjøkkenet er fremdeles i Tromsdalen, dog nå med kommunal logo på veggen.

Høyre har stemt for et nytt kulturkvartal i Tromsø til over en milliard kroner. Høyre har alltid penger til alt. Vi i Tromsø FrP vil prioritere det viktigste først, og det er å ta vare på våre barn og de eldre. Tromsø kommune har stram økonomi og vi må prioritere.

Tromsø Høyres 3.-kandidat, Markus Akselbo, har foreslått å stenge Strandgata for biler. Med MDGs fatale prøveprosjekt om å stenge Skippergata friskt i minnet, vil dette være ren skivebom. FrP er mot å stenge flere sentrumsgater.

De ovennevnte saker er bare et lite utvalg som viser at Tromsø Høyre for tiden fremstår som en light-utgave av Ap. Det er ikke rart at Tromsø Høyre på lokale målinger ligger 10 prosent lavere enn Høyre i nasjonale målinger. Tromsø Høyre står for mye av det samme som Ap, SV, Sp og MDG her i Tromsø i viktige saker.

FrP ønsker gjerne et borgerlig samarbeid, men ut ifra slik Høyre har stemt denne perioden ser jeg det faktisk som mer naturlig at Anne Berit Figenschau melder seg som varaordfører for Gunnar Wilhelmsen. De er stort sett enige i alle store saker, og etter eget utsagn i VG er de også så «gode venner».