Jeg har alltid ledd litt overbærende av Alternativmessen. Det er noe ufrivilig tøysete over den, noe uskyldig som jeg aldri orker å hisse meg nevneverdig opp av.

Klarsynte medium, dusjing av auraen, oljer og armbånd med magisk effekt på det ene og det andre, healing gjennom konserter fremført på krystallboller, tinnfoliehatter mot farlig stråling, beretninger om små grønne menn i UFO-er og forklaringer av verden basert på stjernenes posisjon. Noen tilbyr diverse naturpreparater som skal lindre smerter eller diverse mindre lidelser de sliter med.

Noe av det kan muligens dokumenteres at gir én eller annen effekt, men jeg finner det hovedsakelig temmelig skrudd, og pleier altså for det meste å le av det. Folk må få tro på hva de vil, og jeg har neimen ikke tenkt å være noen festbrems. Peis på, den som føler behov for det. Hva voksne folk skal tro på og holde på med er noe jeg er ekstremt liberalt innstilt til. Men nå er det ikke morsomt lenger.

Under Alternativmessen i Tromsø sist helg var en av hovedattraksjonene Keshe Foundation. De hevder å kunne litt av hvert, og de skyr ingen midler i jakten på penger fra desperate mennesker i dyp krise. De har blant annet en vidunderlig maskin som gjør at du kan klare deg uten strøm i boligen din, men den har langt mer magiske evner, skal vi tro dem.

«Vi kan kurere alle typer kreft», sa Geir Amdal til iTromsø, en påstand han og hans to kumpaner ved Alternativmessen har bekreftet flere ganger. Den fiffige kuren de sitter eksklusivt på er det de kaller en «evighetsmaskin som bruker en balanse av gravitasjon og magnetisme».

Les saken: «Fraråder syke mennesker ordinær kreftbehandling: – Vi kan kurere alle typer kreft»

Denne kuren er en innretning bestående av to plastringer fylt med sjøvann, luft, kopper og sink. Prisen på herligheten er 8000 euro, pluss frakt og toll, eller i underkant av hundre tusen kroner, om du vil.

«Vi kan hjelpe personer i samarbeid med deres doktorer. Men hvis ikke de vil, så har vi våre egne doktorer også, som bruker våre systemer», sier Amdal påtatt betryggende, og tilbyr således en tur til Ghana i Vest-Afrika, der du kan få kyndig bistand fra deres egne leger, om fastlegen din finner behandlingsopplegget noe søkt.

De selger, for ordens skyld, også noen billigvarianter av apparaturen, og så kan man selvsagt spekulere i hvorvidt noen med kreft, som tror på denne kuren, går for en kjip billigvariant eller bestiller full pakke.

Hundre tusen kroner for å slippe å dø er, tross alt, ikke så gærent, om man ser stort på det. Det er nesten så man ville investert i en både hjemme og på hytta, om man visste at det faktisk virker.

Les også: Kreftforeningen: – Dette er helt absurd

Nå er det ikke prisen som er det viktige her. Og om noen føler for å ringe Troms Kraft og si opp strømabonnementet sitt, og heller klare seg med plastringer fylt med vann, luft og metall, er det selvsagt bare å kjøre på. Virkelig. Du gjør sannsynligvis verden en stor tjeneste, og om mange nok gjør det, vil det sikkert kunne spare samfunnet for store mengder kraft.

Om bieffekten blir at de som tar steget begynner å fryse om vinteren, og kaffen deres blir uutholdelig lunken, er i så måte greit. Det er deres valg. Langt alvorligere er påstandene de kommer med rundt vår tids mest alvorlige og omfattende sykdom, kreft.

«Kreft er bare kroppen som er i ubalanse», sier Geir Amdal, og tilføyer selvsikkert «Kreft er noe mentalt. Alle sykdommer er i grunnen mentale og derfor må man løse det mentale som gjør at man har blitt syk i utgangspunktet først».

Den medisinsk inkompetente galskapen stopper heller ikke der. «Hvis man heller bruker vår løsning så slipper du å miste håret og ha det så vondt. Derfor oppfordrer vi folk til å prøve vår behandling før de tar cellegift. Det blir noen svettetokter mens kreften drives ut, men det er mye bedre for kroppen, for hele kroppen kommer i balanse».

Les også saken: «De lovet kreftkur på Alternativmessa. Nå kan de bli straffeforfulgt»

Det er da dette ikke er artig lenger. For dette er ikke bare å lefle med kvakksalversprøyt for å rippe penger fra naive folk som har noe eksem i hendene, plages med hårtap eller mangler energi i hverdagen. Dette er kyniske, samvittighetsløse og moralsk forkvaklede businessmennesker som spekulerer i enkeltpersoner og -familiers tragedier, og det er virkelig ikke noe å le av.

De fleste kjenner noen som har eller har hatt kreft, og i hvert fall noen som har opplevd det i nær familie eller vennekrets. Hvert år er det cirka 30 000 nye tilfeller av kreft som oppdages i Norge. 10 000 som dør hvert år.

Det er en nådeløs sykdom som rammer bredt og i alle miljø, i alle aldre og i alle samfunnslag. Kreft er en av vår tids største folkehelseproblemer. Derfor forskes det også tungt på det, over hele verden.

Når noen sulliker da begynner å skape et inntrykk av det bare er å kjøpe et apparat, og attpåtil styre unna konvensjonell behandling for å bli frisk, er det ikke bare latterlig og håpløst, men også dypt alvorlig. Folk som er i en desperat situasjon, som er redd for å dø eller miste sin kjære, skal slippe å få trykket nedover seg en retorikk om at kreft bare er kroppen som er i ubalanse og at kreft skyldes noe mentalt.

Som det ikke gjør. At de i tillegg tilråder kreftpasienter å avbryte profesjonell behandling, til fordel for deres udokumenterte «evighetsmaskin», understreker bare det sinnssyke i denne ulne businessen.

Jeg lurer dessuten på om disse moralske evnukkene kommer til å holde seg unna cellegift- og strålebehandling den dagen de selv eller deres nærmeste blir rammet av kreft. Om kreft da fortsatt bare skyldes noe mentalt, og at skjebnen dermed kan overlates til en innretning med noen fylte plastringer.

Nå tyder alt på at Keshe Foundation med dette offentlige mageplasket kommer til å bli rettslig forfulgt for sin virksomhet. Fylkeslegen sier det. Helseministeren sier det. Jussprofessorer sier det.

Det er bra, og jeg håper de også stiller Alternativmessen til ansvar for å fronte denne galskapen. For noen må stoppe kjeften på folk som så utilslørt prøver å utnytte andre menneskers ytterste nød og frykt.