En skolegudstjeneste inn mot jul i Nordreisa der en kvinnelig prest forrettet har fått en god del oppmerksomhet i pressen. Det dreier seg om en sterkt religiøs kristen privatskole der man strengt følger det som står skrevet i Bibelen om at kun menn kan forrette Guds ord.

Skolens kvinnelige rektor hadde sendt en beklagelse til foreldre og ansatte for at elever og lærere måtte overvære en julegudstjeneste i områdets kirke forrettet av en kvinnelig prest ansatt i området uten at de hadde fått melding om at det skulle skje.

Det har fått meg til å lete fram et foto fra mai 1961, tatt på dampskipskaia i Tromsø. Norges første ordinerte kvinnelige prest, Ingerid Bjerkås, var etter manges protester ansatt som sogneprest i Berg og Torsken på Senja i Troms.

Det var underskriftskampanjer mot ansettelsen i og rundt Tromsø, samt flere andre steder i landet grunnet ordinasjonen.

Seks av landets ni biskoper sendte ut et skriv der de blant annet sa at kvinnelige prester var i strid med Det nye testamentet i Bibelen. De ville også nekte å samarbeide med kvinnelige prester.

Jeg husker spesielt at min norsklærer på realskolen i Tromsø, teolog og lektor, var blant dem som skrev under på protest mot Bjerkås.

Hun fikk god støtte fra kvinneorganisasjoner, spesielt Norske Kvinners Nasjonalråd som var representert med Kvinnerådet i Tromsø. Det var på den tiden min mor, provisor Marte Nerdrum, som ledet rådet. Hun var også en periode nestleder i Norske Kvinners Nasjonalråd.

Ved hjelp av «jungeltelegrafen» fikk Kvinnerådet samlet sammen en gruppe, også bestående av menn, som møtte opp på kaia for å demonstrere mot dem som krevde at biskopen, Monrad Norderval, ikke skulle ansette en kvinne som prest i Berg og Torsken. I tillegg ville de ønske Ingerid Bjerkås lykke til på ferden med lokalbåten til hennes nye arbeidssted.

Min lillesøster Anne og venninna Synnøve, de yngste i forsamlingen, stilte opp og står foran min mor. Til venstre for henne står et ivrig medlem av Kvinnerådet, Nanna Ottesen i pels.

Kvinnene i Norge fikk alminnelig statsborgerlig stemmerett i 1913. Det er 110 år siden til våren. Dette var i 1961, for 61 år siden.

Kommet til 2023 har vi visst langt igjen til kvinner og menn er likestilte i alle sammenhenger her i landet.