Resirkulering er ikke alltid bærekraftig. Noen ganger skal det legges i restavfallet og tilintetgjøres. Et eksempel på det er Høyres bruk av uttrykket «alle gode krefter». Uttrykket benyttes flittig om å løse mangelen på faglært helsepersonell i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Ideologien er at om en kommersiell tilbyder overtar ansvaret for deler av kommunehelsetjenesten vil faglært arbeidskraft vende tilbake til den skattefinansierte kommunehelsetjenesten.

Det er den hjemmebaserte omsorgen Tromsø Høyre vil privatisere. Alle skal få velge hvem som skal få komme hjem til deg, sier de. Hvordan de vil løse det praktiske problemet med avstandene i Tromsø kommune, sies det ikke noe om. Fra et tenkt punkt i sentrum av Tromsø er det en reisetid med bil på vel en time til de ytterste sted på Kvaløya og fastlandsdelen av kommunen. Til de øyer som ikke har bruforbindelse vil tiden være det dobbelte.

Er det realistisk å tro at en privat organisasjon kan tilby en døgnkontinuerlig tjeneste i vår vidstrakte og stedvis lite befolkede, kommune? Beboere i Lakselvbukt og på Hillesøy har like mye rett på hjemmebasert omsorg som vi som kan nås med en rask gåtur fra sentrum.

En privat tilbyder vil tilby sine tjenester for profitt. Litt karikert vil jeg som sykepleier også det. Treårs bachelorutdanning i sykepleie eller femårs masterutdanning i spesialsykepleie, bør vises på lønningsslippen. Vår lønn betales av skatt og før den enkelte arbeidstaker får lønn for egen arbeidsinnsats, skal en privat arbeidsgiver ha sin del. Høyre sier at de vil stille krav om at private skal betale det samme i lønn og pensjon som kommunene. Et slikt krav kan de ikke stille. Om private skal betale det samme som kommunene må de være i et annet tariffområde enn de er nå og de må tilby livslang tjenestepensjon. Hva skal da en privat høste profitt av?

Hjemmebasert omsorg er uendelig mye mer enn et trivelig besøk hjemme hos en relativt oppegående pasient. Det er unge, og det er eldre med sammensatte lidelser som krever til dels avansert sykepleie utført av kreftsykepleier og intensivsykepleier. Og her har jeg ikke nevnt andre faggrupper med spesialisert utdanning som ergo- og fysioterapeuter. Vi kan naturligvis erstatte personalet med andre med lavere kompetanse og som er billigere. Men vil du føle deg trygg om det var din parkinsonrammede mor som får besøk av en ufaglært, eller om det var din demente far som får besøk av den samme ufaglærte tre ganger dagen i flere dager?

Høyre sier de vil styrke kompetansen i den hjemmebaserte omsorgen. Av en eller annen merkelig grunn er det fra ufaglært til fagbrev det snakkes mest om. Jeg er enig i at det er viktig. De har en berettiget plass i helsevesenet, men de er bare første del av kompetansestigen. Som underviser ved masterprogrammer i spesialsykepleie og klinisk sykepleie har jeg møtt flere fra kommunehelsetjenesten som har ønsket å styrke egen kompetanse innen diabetes, demens og kreft- og palliativomsorg. Jeg har aldri møtt en student fra en privat tilbyder. Høyre vil ikke kunne stille krav om kompetanseheving til privat tilbydere i kommunehelsetjenesten.

Tallet på 17.000 sykepleiere som ikke arbeider som sykepleiere, har satt seg. I dette tallet befinner det seg sykepleiere som arbeider i vikarbyrå. De benyttes fordi det er mangel på personell. For noen er arbeid i et bemanningsbyrå helt greit. Av min egen svigerbrorforskning blant kolleger, finner jeg at familieliv og fri når andre har fri, er av høy verdi. Vikarbruken er dyr og belaster kommuneøkonomien og deler av dette kunne helt klart vært benyttet til å styrke rekrutteringstiltakene i Tromsø kommune.

Men så var det dette om hvem det er som forhandler om lønnen. Det er partene i arbeidslivet og det har både Erna Solberg og Henrik Asheim vært helt klare på. Rart, de mener de kan stille krav om lønn og pensjon til private tilbydere, men de kan altså ikke øremerke midler i statsbudsjettet? Hadde dette vært i statsbudsjettet ville slike utgifter i mindre grad blitt belastet kommunens innbyggere. Her bør vi forvente mer av AP og Sp også, bare så det er sagt.

Det store folkemøtet på NRK den 28.08, har fått størst oppmerksomhet for store etiske spørsmål som ikke omhandler lokalvalget. De kommunerelevante spørsmålene ble ikke berørt i lignende grad. Gunnar Wilhelmsen kom ikke heldig ut, men så ble heller ikke kommunehelsetjenesten noe tema. Vi fikk heller høre en opplagt Anne Berit Figenschau som fra opposisjon kunne love lavere eiendomsskatt og lavere kommunale avgifter og da slapp å få spørsmål om rekruttering til-, finansiering av- og privatisering av hjemmebasert omsorg.

Både rekrutteringen og den lønnsøkningen som må til for å styrke kommunehelsetjenesten må finansieres, og Høyre er klar på dette ikke er et nasjonalt ansvar. Det er kommunene som må det. Tromsø Høyres «alle gode krefter» er alt underfinansiert og den må betales av kommunens innbyggere. Selv om Tromsø Høyre lover, så det en velkjent sannhet at: «Det finnes ingen gratis lunsj» og noen resirkulerte valgløfter bør plasseres i restavfallet.