Gjennom størstedelen av forrige uke gikk verdenscupavslutningen i randonee i Tromsø-området. Mange, også her i byen, driver med dette på hobbybasis. For de som ikke helt forstår hva denne idretten er, betyr uttrykket egentlig «topptur», eller bruk av alpint utstyr i fjellet.

Det er lett å forstå hvorfor verdenscupavslutningen legges til Kvaløya og Fjellheisen, med sine spektakulære omgivelser. Jeg lot meg blende av den flotte TV-sendingen NRK hadde av det populære turfjellet Buren rett ved Ersfjord og Kaldfjord, der konkurransen gikk fredag.

Lørdag skulle det krones med en drøyt to timer lang direktesending på statskanalen fra midt i Tromsø sentrum. Også her var arrangørene og rettighetshaveren utrolig heldige med været. Det hadde gått skytteltrafikk av lastebiler med snø for å dekke hele området fra Stortorget og opp til Gyllenborghallen.

Lovordene på sosiale medier og fra Tromsøs ordfører lot ikke vente på seg, sett bort fra de som mente at det var galskap å legge snø inn i sentrum når den tross alt hadde tint bort. Omkvedet var at dette er gode bilder som kan gi godt omdømme for Tromsø. Gunnar Wilhelmsen påpekte også at det er bra med aktivitet i sentrum, og kalte kommunens økonomiske bidrag på 150.000 kroner for en «god investering». Nevnes må også at fylkeskommunen er inne med 300.000 kroner.

Men vi må få lov til å kalle en spade for en spade her. For den gjengse tromsøværing som gikk igjennom Storgata lørdag ettermiddag er mitt inntrykk av at dette hadde liten eller null interesse. Noen vil sikkert kontre med at dette var et voldsomt negativt fokus, men det er viktig å si at jeg ikke betviler at dette sikkert var en fantastisk opplevelse for utøverne, menigheten rundt, skiforbundet og NRK.

Jeg var selv innom for å se rennet lørdag, og fikk på ingen måte inntrykk av at dette verken engasjerte byen eller passet inn i bybildet. Anslagsvis et par hundre sjeler sto tross alt rundt løypa. Alt handler selvsagt om hvor du legger lista for hva som kan og bør være i sentrum av Tromsø, men mitt klare inntrykk var at dette mest var et arrangement for dem i løypa, og kanskje noen tilfeldige forbipasserende turister. De andre satt i solveggen med en kaffe eller øl.

Under deler av arrangementet var det attpåtil engelsk speaker, noe som i seg selv ikke er et avgjørende argument, men underbygger poenget med at det hele fremsto både kunstig og distansert for Tromsø-folk. Sportslig sett var dessuten samtlige helt ukjente for hvermannsen.

Dette er heller ikke ment til forkleinelse for idretten i seg selv. Topptur er en aktivitet som fenger et miljø, og mange bruker tid i fjellet på det.

Når argumentasjonen likevel ofte kommer tilbake til hvor «gode bilder» et slikt stunt skaper, blir det bare litt kunstig. Alle kan forstå at det er bra med gode bilder til et internasjonalt marked, men det er tynt å argumentere med, all den tid de kunne vært uheldige med været. Hadde det vært arrangert ett døgn senere ville bildene vært helt annerledes, da skyene lå tett over byen og det regnet voldsomt.

Dersom dette hadde vært en kulturanmeldelse av et ukjent og marginalt band som plutselig var headliner på Rakettnatt, med konsekvens av at de aller fleste gikk rett forbi, ville det vært gjenspeilet i teksten. Jeg liker selv musikk noen vil anse som smal, men kan forstå at flere av disse bandene ikke sendes opp klokken 22.30 en lørdagskveld midt i byen foran 8.000 tilskuere sent i august. Det blir rett og slett malplassert.

Randonee er også ukjent for folk flest, fersk OL-status til tross, og har liten relevans i byen. Jeg har stor respekt for at arrangøren faktisk har fått dette til, men når du først sender hundrevis av lass med snø inn i sentrum kunne det vært brukt til noe som faktisk engasjerer noen flere.

Dette handler selvsagt om at noen ildsjeler faktisk må orke å ta seg bryet det er å lage noe slikt. I helga avslørte Kvaløysletta Skilag at de ville se på muligheten for å ha en sprint i neste års norgescup i sentrum. Tidligere har det blitt arrangert barneskirenn i byen som har skapt minner for både ungene og foreldrene. Det har også vært tenkt tanken på at Ski Classics, med profiler som Petter Northug og Andreas Nygaard, kunne ha en etappe med avslutning i Storgata.

Om noen av disse planene blir noe av vet ikke jeg. Men at en flott verdenscupavslutning i fjellidretten randonee havner inn i Tromsø sentrum, tror jeg de aller fleste forbipasserende knapt klarer å bry seg om. Uansett om et NRK som har mistet rettigheter i øst og vest de siste årene, velger å bruke hovedkanalen på det.

Det er flott med privat initiativ og nytenkning til aktiviteter i byrommet. Noen ganger må det likevel være lov å spørre hva sentrum skal brukes til. Denne ivrige og dyktige randonee-gjengen har uansett et bra opplegg der de hører hjemme, i fjellet.