Torsdag arrangerte Foreningen for konservative studenter, FAKS, ved UiT Norges arktiske universitet en debatt hvor forfatteren Gabrielle Kuby var invitert til å holde et foredrag om kjønn og seksualitet. Det er ikke første gang et foredrag skaper debatt, også om hvordan ledelsen ved UiT vurderer slike arrangement.

I vårt arbeid med å styrke studenters deltakelse i dialog og samfunnsdebatt skal UiT legge til rette for sosiale, politiske, religiøse og humanitære aktiviteter - initiert av studenter. Studentforeninger som mottar støtte fra Studentparlamentet, har dermed også mulighet til å bruke universitetets lokaler vederlagsfritt.

I de tilfeller UiT får en anmodning om eventuelt å nekte en studentforening å avholde et arrangement, vurderer vi om det ser ut til å være innenfor loven om ytringsfrihet. Til grunn legger vi åpen og offentlig tilgjengelig informasjon. Ut over dette tar vi ikke stilling til ytringens innhold. I dialog med politiet vurderer vi også om arrangementet utgjør en sikkerhetsrisiko og hvilke tiltak som eventuelt må iverksettes for å trygge de som er til stede.

Utsagnet «jeg er dypt uenig i det du sier, men vil til min død forsvare din rett til å si det» tillegges filosofen Voltair, og kan sies å utgjøre selve substansen i prinsippet om ytringsfrihet. Det betyr også at ytringsfriheten har en pris; vi må tåle at våre egne syn og verdier utfordres. Men ytringsfriheten er ikke uten grenser og begrenses av straffelovens § 185 om hatefulle ytringer. Ytringer skal være lovlige, men kan være ubehagelige.

Et universitet kan ikke og skal ikke bryte § 100 i Grunnloven, om ytringsfrihet, da underminerer vi samtidig våre akademiske kjerneverdier. Ytringsfrihetskommisjonen sier at «mer straff og flere forbud er ikke løsningen på utfordringene i ytringsrommet. Et sterkt og mangfoldig sivilsamfunn og et fornuftig regulert ytringsrom er fortsatt den beste garantien for en solid reell ytringsfrihet».

Vi har forståelse for at studentarrangement både engasjerer og provoserer. UiT tar ikke stilling til innholdet i arrangementene, men vurderer om det kan gjennomføres i tråd med ytrings- og organisasjonsfriheten og de interne retningslinjene vi har for leie av lokaler.

UiTs tydelige handlingsplan klargjør institusjonens holdning når det gjelder likestilling, mangfold og inkludering, og den ligger fast. UiT skal arbeide aktivt for å fremme likestilling, kjønnsbalanse og mangfold blant våre ansatte og studenter og for å skape et inkluderende og trygt arbeidsmiljø ved UiT.

Ingen skal oppleve diskriminering på grunnlag av etnisitet, nasjonal opprinnelse, språk, religion og livssyn, funksjonsevne, seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Mye av dette arbeidet er beskrevet i en tidligere kronikk, som igjen viser at dette er et tema vi diskuterer med jevne mellomrom. Vi har sagt det før, og la oss si det igjen: UiT er en institusjon hvor alle skal stille likt og vi respekterer hverandre.