Det er lett å le overbærende av den nyvunne selvtilliten som har blitt Bodø by til del, da de med et pennestrøk fra Statistisk sentralbyrå (SSB) plutselig ble den største byen i Nord-Norge, på bekostning av sin nemesis i nord, Tromsø.

Tromsø var, for inntil kort tid siden, en by som snart ville vippet over 80.000 innbyggere, men SSBs nye utregningsmetode, der de definerer byer som tettsteder, regnes plutselig ikke Tromsdalen og Kvaløya som en del av Tromsø, og byens innbyggertall har dermed falt dramatisk, fra litt over 77.000 og til 41.434. Det medfører videre at Tromsø by – etter den nye definisjonen – nå har kun 41.434 innbyggere – drøye tusen færre enn Bodøs 42.662 (januartall).

Med all respekt for våre venner i Nordland, er denne kreative og fantasifulle bruken av tall meningsløs helt ut i det parodiske. Det ene er det opplagte, at Tromsø er en mye større by, med et større og mer pulserende sentrum og et helt annet nivå av alt fra restauranter og kafeer til mengden kulturelle arrangement og festivaler.

UNN er Nord-Norges største arbeidsplass, med 6.500 ansatte, mot Nordlandssykehusets 4.800. UiT – Norges arktiske universitet huser 18.000 studenter og 3.800 ansatte, mot Nord universitets 11.000 studenter og 1.300 ansatte.

Sånn kunne man fortsatt. Det er i det hele tatt ingen med begge beina på jorda som oppriktig, og i fullt alvor, tror det er omvendt, altså at Bodø er større enn Tromsø. Når SSB da bestemmer at Tromsdalen og Kvaløya skal fjernes som bydeler i Tromsø, blir likevel tallene deretter. Tromsdalen alene er nå blant Nord-Norges fem største «byer», eller tettsteder, eller hva man vi kalle det.

Alle vet at Kvaløysletta, Slettelva, Tromsdalen og Kroken er like mye en bydel som Hamna, Bjerkaker og Myreng er det. Hele parodien er komplett. Det er som om man, uten sammenligning for øvrig, skulle eliminert The Bronx, Staten Island, Queens og Brooklyn fra New York, og kun regnet Manhattan som grunnlag for folketellingen.

Man kunne selvsagt bare fortsatt å le overbærende over hele denne fantasifulle og tendensiøse omgangen med tall, hadde det ikke vært for at dette våset nå får økonomiske konsekvenser.

Et ekspertutvalg utnevnt av regjeringen har nå gjennomgått inntektssystemet for fylkeskommunene i landet. Deres rapport ble levert i desember i fjor, og i den foreslås et nytt inntektssystem, hvor Troms fylke vil ligge an til å tape anslagsvis 116 millioner kroner som en direkte følge av denne kreative omgangen med tall.

Ekspertutvalgets innstilling er nå på høring, og Troms og Finnmark fylkeskommune er i disse dager ferd med å lande et høringssvar.

Da må infantil kjekling og morsomme kilevinker de to byene imellom settes til side for de faktiske, objektive forhold. For det er åpenbart størrelsen det kommer an på.