Onde tunger ville sagt at den tidligere Premier League-spilleren John Arne Riise var TIL 2020s største problem i jakten på toppseriespill. I 2022 scoret laget han trener på overtid, og snøt Tromsø for et toppserielag. I høst møttes Avaldsnes og TIL 2020 om plass på øverste nivå.

Med aller minste margin vant John Arne Riises vestlandsgjeng igjen, og det var en gedigen skuffelse å se i det kampen sist søndag ble blåst av. Trøsten fra Riise, som selv har opplevd over gjennomsnittet mye i sin karriere som spiller, hjalp nok neppe. Han har blitt klubbens nemesis.

Alle som har blitt snytt for opprykk, bokstavelig talt på målstreken, kan skrive under på en slik følelse. Ser man i det lengre perspektivet, ligger likevel mye til rette for at byen igjen kan få et lag på øverste nivå. Gjennom Fløya har Tromsø en tradisjon og kultur for et kvinnelag som hevder seg. De har attpåtil medaljer i skuffen.

Utviklingen har imidlertid gått mot at de samme klubbene som er representert på herresiden, også har gjort sine inntog på kvinnesiden. RBK, Brann, Lillestrøm og Vålerenga er blant de beste i Norge, og internasjonalt har Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Chelsea og Arsenal vært blant de som er toneangivende.

Derfor var få overrasket da TIL og Fløya gikk sammen for å starte en egen klubb som spilte i TILs drakter, og attpåtil het TIL 2020 etter stiftelsesåret. Dette «prosjektet» skulle kun konsentrere seg om toppfotballen, og har derfor kun et A- og B-lag. Mange som følger dette prosjektet på avstand tror at dette allerede er en del av TIL.

På ingen måte helt uten grunn. TIL 2020 trener på Romssa Arena og spiser lunsj i kantina der. Draktene og logoene er også like som herrelaget.

Derfor bør heller ingen være overrasket over at det sist vinter ble satt ned et utvalg for å se på muligheten for å slå sammen TIL 2020 og TIL. Det kan få gjennomslag på årsmøtene i mars, og det vil ikke være kontroversielt å hevde at intensjonen er å få det til.

Det kommersielle grunnlaget både herre- og damelaget vil kunne ha sammen ut mot samarbeidspartnere vil i utgangspunktet være sterkere i form av dobbel promotering. «Goodwill» vil de også få, og det pekes på å ta et steg inn i fremtiden.

Øyvind Alapnes, daglig leder i TIL, peker på et viktig poeng det må finnes en løsning på. Det kan ikke være slik at TIL 2020 og TIL slås sammen, og de tar en andel av TILs nåværende sponsorbudsjett. Utvalget må finne en føring rundt hvilke penger som skal gå hvor, slik at det ikke legger opp til bråk internt i ettertid. Det er heller ikke akkurat slik at TIL vasser i ubegrensede mengder penger.

En modell kan være som de har gjort i Bodø, der Grand Bodøs kvinnelag fra nyttår går over til å bli en del av Glimt. Her har, etter det iTromsø er gjort kjent med, sponsorer fått muligheten til å øke sitt nåværende sponsorat med noen prosenter, slik at kvinnelaget får et økonomisk grunnlag.

Internt har det blitt snakket om at TIL 2020s økonomi er en ganske sentral brikke i sammenslåingen, og det er vel ingen hemmelighet at også de, i likhet med mange andre idrettslag, har utfordringer her. Selv om den lokale sparebanken er inne med over tre millioner kroner i året, har det vist seg å bli vanskelig å få alt til å gå opp.

Målt mot de største klubbene i Norge er pengetoget for lengst begynt å gå for Tromsøs kvinnelag. RBK skal ha et budsjett på 26 millioner, målt mot «bare» rundt fem millioner for TIL 2020. I likhet med herrelaget må de derfor kjempe mot langt større og europacupjagende klubber den dagen de rykker opp. Det TILs herrelag de siste par årene har gjort viser åpenbart at det er mulig.

Inntil videre bør kvinnelaget bare legge Riise-skuffelsen i glemmeboka, og se om det er mulig å stable en konkurransedyktig gjeng på beina også neste år. Å bli en del av TIL kan bli akkurat den oppturen de trenger.