Den siste uka før Brann kom på besøk, var det tilnærmet unntakstilstand i og rundt TIL. Inntil fredag ettermiddag klokken 16.00, da Gaute Helstrups nye avtale ble offisielt bekreftet på en pressekonferanse i kantina på Romssa Arena, hadde «alt» dreid seg om akkurat ham.

Når en treners fremtid i TIL er usikker, overskygger det alt annet. Både internt i klubben, men ikke minst rundt kafébordene og i sosiale medier. Som den sparkeklubben TIL fikk rykte om å være fra 2013 og noen år fremover, har vi blitt vant til at hvis en trener går, så er det mot egen vilje.

I dette tilfellet er det motsatt. Den sportslige suksessen TIL har hatt de første 15 kampene av sesongen, gjør at hovedtrener Gaute Helstrup har blitt linket til Rosenborg, Vålerenga og ikke minst Lillestrøm. Sistnevnte klubb mistet hovedtreneren sin onsdag for snart to uker siden, og skal relativt umiddelbart ha identifisert Helstrup som sin neste trener.

TIL skal ha forsøkt å komme LSK i forkjøpet gjennom å komme med en forlengelse av kontrakten ut 2025, lønnsøkning og tilrettelegging for fasiliteter som er viktig for Helstrup. Det stoppet ham ikke fra å ha en samtale med LSK torsdag, i et telefonmøte hvor Helstrup skal ha blitt forespeilet en meget spennende utfordring på Åråsen.

For TIL-ledelsens del ble det neste døgnet hektisk, og etter det iTromsø får opplyst, var en Helstrup-exit fra Tromsø et scenario i løpet av det som beskrives som noen heftige og intense forhandlingsrunder. iTromsø er kjent med at de siste detaljene rundt Helstrups forlengelse ikke skal ha vært på plass før så sent som en time før den nevnte pressekonferansen fredag. Situasjonen var i ferd med å bli uholdbar for TIL etter dagevis med spekulasjoner og rykter.

Men det til side, Helstrup valgte å bli i TIL, og fikk samtidig forlenget avtalen til en av sine nærmeste, om ikke den nærmeste i trenerteamet. Jørgen Vik har gått under radaren for mange, men assistenttreneren er uhyre viktig for Helstrup, som trolig ville ha ønsket med seg Vik til LSK.

Det er en del av gamet at trenere og spillere med suksess blir linket både hit og dit, men det vi har sett de siste par månedene forteller også noe om hvor TIL er i det norske fotballhierarkiet, en foreløpig tredjeplass i Eliteserien til tross.

Går vi tilbake til perioden da Per-Mathias Høgmo hadde suksess med TIL mellom 2009 og 2012, ble han ikke linket til enhver klubb i Norge av en viss standard, som mistet treneren sin. En viktig årsak var at TIL over tid hadde etablert seg som en storklubb i Norge. Klubber, som LSK, var ikke attraktive nok målt mot et TIL-lag som jevnlig kjempet om seriegull og spilte i Europa.

I tillegg fremsto TIL som om de hadde økonomi til å kjempe med RBK og Molde helt der oppe. Et tiår senere kan det vi ser, være starten på en ny storhetstid. Men det vil kreve akkurat det både TIL og Helstrup jevnlig snakker om, bedre fasiliteter, romsligere økonomi, kombinert med resultater.

Slik det er nå, ser en rekke klubber i Norge det som helt naturlig å henvende seg til Tromsø for å hente Helstrup, på tross av TILs ferske sportslige suksess. TIL er en juniorklubb i mange av de andre større klubbenes øyne, og derfor ser de sitt snitt til å kapre ham.

At et par klubbnavn i Norge kan virke attraktive for enhver TIL-trener, kan man forstå, men inntil den dagen da ikke «halve Eliteserien» seriøst vurderer å hente Helstrup, vil TIL få den statusen som de jager etter.

Det kan gå raskt, hvis sportslig resultater og økonomi går hånd i hånd i løpet av ett år eller to. Selv om TILs ferske prestasjoner har kommet med det som så populært kalles «begrensede midler,» er det ikke uten grunn at de, som alle andre idrettslag, trenger og ønsker mer penger. Europacup og betydelige salg og en mulig emisjon av lokale næringslivsaktører som spytter inn betydelige beløp er tre av mulighetene.

Helstrups popularitet og renomme gjør at TIL kan havne i en lignende situasjon raskere enn vi tror. I hvert fall fram til klubbens omdømme sørpå blir slik den var, da Høgmo styrte butikken.

– Hva tenkte dere i Tromsø om Brann før denne kampen, spurte en av Bergens Tidendes utsendte meg om i pausen mellom lagene på søndag kveld. Den blonde journalisten i 20-årene var oppriktig nysgjerrig på vegne av klubben han dekket tett.

Jeg måtte svare som sant var, «helt uinteressant», når en TIL-treners fremtid står på spill.