Hva er det vi holder på med? Skal ungdommer som ikke har mulighet til å tjene penger, betale flere tusen kroner i året til noe de har null kontroll over? Ingen jenter kan kontrollere at de får mensen og trenger bind og tamponger. Dette må verden innse. Få opp øynene nå.

Vi er to ungdommer i 8. klasse på Kroken ungdomsskole i Tromsø. Vi mener sterkt at det bør være gratis bind og tamponger i Tromsø, og egentlig i hele Norge og helst hele verden. Nå får dere høre hvorfor:

Alt er blitt så dyrt. Priser heves overalt, men lønnen går ikke opp. Mange sliter med privatøkonomien og får det ikke til å gå rundt!

For det andre er det mange jenter som ikke tørr å fortelle sine foresatte at de har fått mensen, også har de ikke råd til bind og tamponger selv. Eller kanskje foreldrene ikke har råd og derfor tør de ikke å si noe?

I tillegg hvis unge jenter bruker alle pengene sine på bind og tamponger kan de ikke være med på noe som koster penger og kan derfor føle seg veldig utenfor og flau. Eller kanskje noe de trenger blir ødelagt og de ikke har råd til ny fordi de brukte alle pengene sine på menstruasjonsprodukter?

Det blir mye mer likhet mellom gutter og jenter hvis bind og tamponger blir gratis. Jenter må bruke alt fra 700–2000 kroner i året, kun til bind og tamponger, mens gutter ikke må betale en eneste krone. Dette går ikke.

Vi bestemmer jo ikke at vi har mensen! Mensen er helt naturlig og alle jenter får det, men vi kan ikke kontrollere at vi får det eller at vi trenger bind og tamponger. Vi bestemmer ingenting av dette som skjer med kroppen.

Er det ikke nok at vi må gå på skole og jobb med store smerter og med redsel for at buksen plutselig blir rød? Skal vi betale flere tusen kroner i året for noe vi ikke kontrollerer og ikke har valgt i tillegg?

Vi foreslår derfor at det blir innført ett tilbud om gratis bind og tamponger for alle mellom 13–18 år. Dette kunne for eksempel vært innført på dagligvarebutikker.

Det trengs gratis bind og tamponger! Håper virkelig at dere er enige, for dette er et veldig viktig tema som omfatter halve verdens befolkning! Noe må gjøres!