Ronny Bratten hadde et kåseri om navnesaken Jøvik/Jøvika på trykk i iTromsø lørdag 24. april 2021. Bratten må få mene hva han vil om utfallet i saken, men de svært uheldige påstandene om at klagenemnda for stedsnavnsaker er underlagt Språkrådet, må korrigeres.

Klagenemnda for stedsnavnsaker er ikke underlagt Språkrådet, men er en frittstående, uavhengig nemnd som er oppnevnt av Kulturdepartementet. Nemnda er satt sammen av en jurist, to språkkyndige medlemmer (en for bokmål og en for nynorsk) og i tillegg to faste medlemmer uten særskilt språkfaglig tilknytning.

Klagenemnda behandler saker der vedtak om skrivemåten er påklaget, og klageren ikke har fått medhold fra vedtaksorganet. Slik sikres at det blir gjort en objektiv og uavhengig vurdering i stedsnavnsakene. Vedtakene som klagenemnda gjør, er endelige. Klagenemnda er altså helt uavhengig av Språkrådet, men klagenemndas vedtak og referat blir lagt ut på nettsidene våre.

Språkrådet fatter faktisk ingen vedtak i stedsnavnsaker og har heller ikke klagerett, men vi gir derimot navnefaglige råd om skrivemåten av navn og om god navneskikk. Sitatene om skrivemåte i Brattens kåseri er hentet ut av den navnefaglige tilrådingen fra Språkrådet, men er også å finne i stedsnavnloven.

Skrivemåten av et navn på en norsk bygd må følge denne loven. For å gi tilråding om skrivemåten av et hvilket som helst stedsnavn skal Språkrådet legge den nedarvede uttalen til grunn, slik loven slår fast at skal gjøres. Den samme loven skal også kommunen eller Kartverket som vedtaksorgan følge.

Hvordan folk som bor på stedet, uttaler navnet, er et helt lokalt og fullstendig ubyråkratisk utgangspunkt for enhver tilråding. I saken om Jøvika eller Jøvik var det ifølge vedtaket i klagenemnda også den lokale uttalen som ble avgjørende.