Da den blåeste regjerningen i landets historie kom til makta for litt over fire år siden, var det særlig én sak de fikk ufortjent mye tyn for, nemlig at de ønsket å oppheve det urteite forbudet mot salg av lakrispiper i butikk.

Venstresiden var i harnisk. Det var ikke måte på hvor teit det var å fjerne forbudet, at det måtte da finnes viktigere ting å bry seg med osv.

Klart det er masse som er viktigere enn lakrispiper, det aller meste, faktisk. Likevel var sosialdemokratene og sosialistenes angrep på Høyre og Frp, fordi de ville fjerne forbudet, helt parodisk. For det teite var ikke at forbudet skulle oppheves, men at det overhodet var forbudt.

Bare ideen om at lakris blir farligere straks den støpes i en bestemt form, er så absurd at det er vanskelig å skjønne hvorfor noen i det hele tatt gikk med på det i utgangspunktet.

Nå er Høyre og Frp i regjering, og man skulle dermed tro at slike symbolske forbud var en saga blott, og at uforståelige skatter og avgifter sveipes bort, av ideologiske, prinsipielle og fornuftige årsaker. Likevel har vi over natta fått en ny avgift, den såkalte sukkeravgiften, som selges inn som et løft for folkehelsa, men som i praksis er et resultat av en hestehandel med Krf, partiet som tradisjonelt er for å vanskeliggjøre alt som er usunt, gøy eller – etter deres standard – umoralsk.

Sukkeravgiften kommer ganske langt ned på lista over tema jeg kunne tenkt meg å gå i fakkeltog mot, og sånn sett er det noe av et søtt og lite stykke Norge (for å holde meg til et nasjonalistisk slagord fra sjokoladebransjen) at temaet tas opp i en hel time under NRKs «Debatten». At jeg skriver om det her er dermed også hylende ironisk, jeg ser den.

Det rasles med sabler og atomvåpen i Nord-Korea og USA, #metoo-kampanjen slår stadig nye og grisete sprekker og vulkaner ypper seg og truer verdens klima. Men nå er det jul, og en sukkeravgift innføres, attpåtil med så mange bisarre og selvmotsigende eksempler at man kan få sukkersjokk av mindre.

En parallell til lakrispipa er rakkeren marsipan, som med den nylig innførte sukkeravgiften blir rammet. Men bare hvis den formes som for eksempel en gris. Da regnes den som godteri og skal avgiftsbelastes. Er den derimot formet som en pølse, er det plutselig i kategorien «bakverk» og slipper unna. Ergo kan du kjøpe en avgiftsfri pølse, forme den om til en gris og spise den avgiftsfri. Og dette skjer altså med Frp og Høyres velsignelse.

Avgiften fører til en haug andre eksempler i samme tullekategori. Juice og flaskevann fritas, men heller du noen dråper juice i vannet, kicker avgiften inn. Sukkerfri tyggis (som attpåtil anbefales av tannleger), lettbrus og vitaminpiller (med form som dyr) rammes, men i en annen form er de sunne og fritas. Hvis en kjeks dyppes i sjokolade er det fy-fy, mens sjokolade omkranset av kjeks er ja-ja. Det er heller ingen differensiering på produkter som inneholder 99 prosent eller 1 prosent sukker.

Komikere, satirikere, revymennesker og avistegnere landet rundt, foren eder! Det er bare å forsyne seg hemningsløst av hinsidige søtsaker gulpet opp på politikkens alter for søtdunstende hestehandel.

Man kan jo bare tenke seg hvordan kommentarfeltene hadde sett ut om det var «Jensemann» eller den frihetshatede kommunisten Jonas Gahr Støre som hadde insistert på å innføre dette. Jeg tror Facebook hadde blitt nødt til å flytte serverne sine til Nordpolen for å unngå nedsmelting.

Derfor er det heller ikke rart at bryggerinæringen, norske søtsakprodusenter og andre som rammes blir forbanna, påpeker inkonsekvent idioti og at dette endrer rammebetingelsene og gjør hverdagen usikker for de bedriftene det gjelder. Det er lett å forstå.

Akkurat som at alle skjønner hvor lite dette egentlig har med sukker i seg selv å gjøre, men at det heller er en lett gjennomskuelig hestehandel der man gir Krf noen sunnhetsglaserte poenger å selge inn til sine, mens pengene renner inn i statskassen som varm og god sjokoladesaus.

Når man innfører regler, forbud, skatter og avgifter folk ikke ser logikken i, mister man også deres godvilje. Der bompenger, tobakk- og alkoholavgifter, inntektsskatt og (til og med) flyseteavgift er mulig å skjønne innførselen av, skaper tullball som sukkeravgift, lakrispipeforbud og plastposeavgift bare forakt og oppgitthet. Da er man sjelden inne på rett spor.

Lakrispiper må du for øvrig fortsatt kjøpe i taxfreeavdelingene, der de er plassert i hyller sammen med snus, skrå, tobakk og sigaretter. Nå blir de i tillegg påført en sukkeravgift, og dét mens Fremskrittspartiet og Høyre sitter med makta.

Blir landet i tillegg rammet av en ribbe- eller smørkrise nå, bør vi frykte et militærkupp. Med innleide våpen og styrker fra utlandet.