Regjeringen vil innføre EUs tredje postdirektiv og har derfor kommet med forslag til ny postlov. For at noen private postselskaper skal kunne skumme fløten i den delen av postmarkedet som er lønnsomt   ( Oslo-området ), legger de opp til en politikk som fører til at du og jeg må betale for, i form av dyrere og dårligere posttjenester.

Hvem kommer så til å tjene på denne politikken? Noen få store næringslivsaktører i Oslo-området som sender ut hundre-tusener av brev i året - de vil få lavere portokostnader.  Og som nevnt, de private postselskapene som kun vil være interessert i den delen av postombæringen som er lønnsom, naturlig nok.

Prisreduksjoner til noen få store kunder vil gi store prisøkninger til de mange små kundene.

Hvem vil så tape? Nord-Norge, fordi vi må betale den til enhver tid høyeste portoen, og alt næringsliv i Norge som ikke sender hundre-tusener av brev til folk i Oslo-området. Sendinger fra lokalt næringsliv og private i Troms og Tromsø til resten av landet vil bli vesentlig dyrere. I tillegg til at de aller fleste av oss ender opp med dyre og dårligere posttjenester, må vi også som skattebetalere betale mer, fordi staten må ta regningen for de posttjenestene som er ulønnsomme. På grunn av «fløteskummingen» vil denne andelen øke – det samme vil skattekostnaden.

Regjeringen vil fjerne enhetsportoen for 90 % av brevforsendelsene. De opprettholder den kun på enkeltsendinger. Dermed har vi ikke lenger en enhetsporto, men vi får en makspris istedenfor. Ved å fjerne enerettsområdet og enhetsportoen som Posten har i dag, fjerner regjeringen også spleiselaget som sørger for likeverdige posttjenester til lik pris i hele landet.

Regjeringen ønsker å fremstå som næringsvennlige og sier at de opptatt av folk flest. Hvordan kan de da innføre en postpolitikk som størstedelen av næringslivet og alle privatpersoner vil tape på? I dag har vi en postpolitikk som fungerer – hvorfor bytte den ut med en politikk som vil koste de fleste av oss mer enn i dag?