Det er jo ikke det dette handler om. Dette handler derimot om at vi har hatt en statsminister som selv har innrømmet at hun har vært inhabil. Det er alvorlig.

At det går an å bomme så spektakulært på ballen som Fredrik Solvang gjorde i gårsdagens Debatten er derfor nesten ikke til å tro. Helt seriøst: Det er nesten ikke til å tro. Hva skjedde her egentlig, og enda viktigere: Ser NRK det selv?

Det vi er litt hjelpeløse vitner til i disse dagene, er på mange måter en episk kamp der den tradisjonelle, undersøkende journalistikken møter spinndoktorene. Hvis dette ender med at journalistene ikke klarer å skjære igjennom tåkeleggingen og distraksjonene er vi egentlig ganske ille ute. Etter gårsdagens «Debatten» er det grunn til å bli pessimistisk.

SPALTIST: iTromsøs faste spaltist Ketil Steigen har lite til overs for måten Erna Solberg fikk slippe unna hos blant andre Fredrik Solvang i Debatten. Foto: Privat

Med den vanligvis så skarpskodde Fredrik Solvang i programlederstolen, ble Sindre Finnes raskt til bare «Sindre» og Erna Solberg til bare «Erna».

At en så dyktig journalist faller for dette gamle trikset for å skape følsom nærhet og kameratslighet med den det gjelder er så sin sak. Men nå står vi altså med begge beina i en av de grelleste tillitssakene som angår våre folkevalgte i nyere tid. I Debatten i NRK sitter «Fredrik» og pludrer, nesten unnskyldende i stilen, om Sindre med Erna i den kanskje viktigste debattplattformen i rikskanalen. Du vet, den du betaler for over skatteseddelen.

  • Hva har gjort deg mest lei deg de siste dagene?

  • Har du vært sint på ham?

  • Har du synes synd på ham?

  • Har du tenkt at dette er en høy pris å betale?

  • Hvordan blir det å finne et nytt fundament for samlivet?

  • Hva har du gjort disse dagene?

  • Tar du godt nok vare på deg selv?

Dette er et utdrag av mange av de hule spørsmålene Erna Solberg fikk servert på sølvfat i NRKs Debatten i går. Dette er det NRK mener nasjonen bør få svar på. Lissepasninger hun med den største letthet kunne sette i mål.

På sosiale medier var mange rystet over serviliteten som ble vist Erna Solberg, blant journalister var det litt mer «se hvor flink hun er». Det finnes selvsagt noen unntak, heldigvis, får håpe de blir regelen.

I stedet for å fortelle på inn- og utpust hvor dyktig Erna Solberg er til å være rolig, hvorfor stiller ikke flere i media spørsmålet: Hvorfor ble vi så dårlige i møte med dette?

I stedet for å hylle Erna Solberg fordi hun nok en gang surfet igjennom et intervju i en sak om inhabilitet hos statsministeren, kan man spørre seg selv hvorfor. Det er mot. Det er den type selvransakelse vi trenger for å ha en velfungerende presse som bidrar til å holde en høy standard hos dem som bestemmer.

Det er jo ikke slik at det er vanskelig å finne på spørsmål å stille Solberg. Hver dag graver dyktige journalister opp nye mistenkelige aksjekjøp fra Sindre Finnes, som settes i sammenheng med avgjørelser i regjering og tjenestereiser med snorklipping. Solberg har innrømmet inhabilitet allerede. Mannen hennes har tjent millionbeløp, fremdeles en liten formue for mange av oss, på aksjehandel.

Dette handler om habilitet, vi vet at vi har hatt en tidvis inhabil statsminister i 8 år. Det åpner opp for svært alvorlige scenarioer. Hva sier det om tilstanden i demokratiet vårt? Kan man si at man tar ansvar uten at det følges av en konsekvens? Så har altså statskanalen endelig hovedpersonen i studio, med en time til disposisjon. I stedet for denne type oppfølging ble det spørsmål om «Sindre» og «Erna» planlegger parterapi.

Sent i går kveld, etter sendingen, svarte Fredrik Solvang på kritikken. Det gjorde ikke saken bedre. Forklaringen hans var at siden alle andre hadde stilt de kritiske spørsmålene tidligere på dagen, kunne jo ikke han gjøre det samme. Så da ble det heller koz og klemz og pludder.

Hallo i luken. Debatten kan jo ikke abdisere fra kritisk journalistikk og vri over på koseprat om «den tøffe tida» fordi VG, Dagbladet også videre intervjuet Solberg først? Du verden! Dette er rikskanalen vi alle finansierer over skatteseddelen.

Spinndoktorene må ikke få det så enkelt som dette fremover. Tendensene vi har sett i denne saken bør skape bekymring. Forhåpentligvis også i redaksjonene, og ikke minst hos allmennkringkasteren. Vennligst gjør jobben deres.