I det siste har mediene flommet over av negativ omtale av helse- og omsorgstjenesten. Urovekkende historier har blitt fortalt og dokumentert, både fra hjemmetjeneste, sykehjem, helsehus og erfaringer fra pasientreiser. Vi har lest et titalls debattinnlegg, det meste er elendighetsbeskrivelser.

Vi er sykepleiere med lang erfaring fra helse – og omsorgstjenesten i Tromsø kommune. I tillegg er vi opptatt av helse -og samfunnspolitikk. Vi har jobbet sammen ved Lakselvbukt bo – og servicesenter som er en distriktsavdeling i Tromsøs ytterdistrikt. Høsten 2020 startet vi begge i nye jobber/verv. Etter å ha fulgt debatten den siste måneden, har vi behov for å dele våre erfaringer.

For oss har det alltid vært viktig å skape et godt miljø rundt pasient og pårørende. Pasienten skal oppleve å bli ivaretatt på en trygg og god måte. I eldreomsorgen møter vi pasienter som har levd et langt liv med ulike behov og ønsker. Det er viktig å være bevisst egne holdninger, og det med verdighet og respekt er viktige elementer å ha med seg. Samtidig må vi erkjenne at det er dager der Godt nok, er godt nok og at Det beste må ikke bli det godes fiende.

Lakselvbukt bo – og servicesenter består av korttidsplasser, omsorgsboliger, base for hjemmetjenesten, tilbud om dagavlastning, besøk av lege en dag i uka, avdelingen har eget kjøkken og egen kokk. Samme personalet server alle tjenesteområdene. Personalet blir kjent med pasienten allerede i hjemmet, og dermed er overgangen fra hjemmetjeneste til korttidsplass ikke så stor.

Demensplan fra 2015 slo fast at Smått er godt, men i dag ser det ut som at alt helst skal effektiviseres og sentraliseres. Det fikk vi erfare ved at korttidsplasser og legetilbud ble foreslått nedlagt år etter år helt fram til 2020. Men ansatte, pasienter, pårørende og bygdefolk sto sammen og kjempet for å bevare arbeidsplasser og tjenestetilbud. Ingen tjenestetilbud ble lagt ned!

Små og oversiktlige miljø skaper lett en trygghet for både pasient og pårørende. Personalet har god oversikt, det er kontinuitet og stor grad av forutsigbarhet. Vikarbyrå og ukjente vikarer var for oss et ukjent fenomen.

Uro og vandring er relativt vanlig i demensomsorgen. Derfor er det å ha tilstrekkelig kompetanse og ressurser essensielt for å kunne gi det vi på fagspråket omtaler som personsentrert omsorg. Vi kan ikke styres som en fabrikk der alt måles i timer og minutter. Noen liker frokost klokka 06, andre liker å sove til langt på formiddagen. Enkelte liker å spise alene, mens noen ønsker å spise på fellesstuen sammen med andre. Vi byttet gjerne ut medisin med andre tiltak. Vi prøvde varm melk med honning før sovemedisin, en gåtur istedenfor beroligende medisiner. Enkle tiltak som er tilnærmet gratis.

Høytidsdager og bursdager er viktig å feire. Til 17. mai ble skjorter og penkjole strøket og lagt fram, klar til bruk. Kake ble bakt og pyntet til fest. De som ønsket det, fikk hjelp til å komme seg ut på balkongen for å se 17. mai-tog og synge Ja vi elsker dette landet. Frigjøringsdagen 8. mai er en viktig dag for den eldre generasjonen. Vi feiret dagen med å heise flagget, vi drakk kaffe og spiste is. Hele personalgruppen bidro for å få kabalen til å gå opp. Det som var gjort klart dagen før gjorde det alltid lettere for dem som kom på neste vakt. Vår grunnholdning var å spille hverandre gode.

Vi la til rette for å skape en arbeidsplass med liv og røre og vi søkte midler fra USHT (Undervisningssykehjem for sykehjem og hjemmetjenester). USHT innvilget flere av våre søknader, og vi fikk muligheten til å få et dypdykk i ny kunnskap om nye tema. Pasientene fikk nyte godt av et engasjert personale, der målet hele tiden var å skape gode øyeblikk for hver enkelt pasient.

Samspill på tvers av generasjoner er et annet positivt eksempel. Det å invitere barnehage og skoleelever på besøk er en enkel måte å skape litt liv og røre, det er og gratis. Pasientene lyste opp hver gang ungene kom på besøk. De bidro med flotte kunstverk, sang og musikk og vi fikk nybakte lussekatter hver desember.

Tromsø kommune har i flere år hatt tilbudet «Aksjon ungdom», der ungdom mellom 14 og 16 år får sommerjobb ved sykehjem og omsorgssenter. «Aksjon ungdom» er et ekstra bidrag til aktivisering med vaffelsteking, kaffekos, gåturer, spill og bollebaking. Også her ble det møter på tvers av generasjoner.

Så hva skal til for å få en god og verdig eldreomsorg? Det finnes en rekke tiltak, men vi velger å trekke fram det at vi må ha rammevilkår som setter pasienten i fokus! Studenter må møte en arbeidshverdag som er i tråd med verdigrunnlaget de lærer i utdanningen. Derfor må teori og praksis bli omforent så vi beholder sykepleiere og annet helsepersonell i jobb. Det er vi alle tjent med.