I fredagens Fra sidelinja ble det av spaltist Ina Gravem Johansen hevdet at kongeriket vårt måtte kastes på dør.

Jeg er uenig. Johansen hevder at «Monarker er unødvendige». Det er etter mitt syn veldig lite gjennomtenkt. Monarker spiller faktisk mange viktige, konkrete og praktiske roller. Her er derfor noen rasjonelle og logiske grunner til hvorfor vi burde la kongeriket stå, selv om jeg gjerne kunne nevnt flere.

INNLEGGSFORFATTER: Markus Mohammed Wohlenberg Foto: Privat

«Hva er de tungtveiende argumentene for å beholde kongehuset», spør Johansen. Her er tre:

1. Monarker skaper samhold, presidenter skaper splittelse.

Å ha symbolske statsoverhoder, helt nøytrale for alle politiske spørsmål, er en stor velsignelse. Om vi selv måtte velge en president som aktivt, åpent og systematisk måtte ta stilling til sårende og splittende diskusjoner som oljeutvinning i Lofoten, flyktninger fra Midtøsten, EU medlemskap, surrogatmødre, eller abort, er jeg redd store deler av befolkningen ville følt misnøye, ubehag og lite tilknytning til landet sitt.

I både USA og Brasil, samt flere land rundt om i verden, vil man gang på gang finne innvalgte presidenter som skaper enormt mye med splittelse, uro, hat og raseri blant store deler av befolkningen. Er det ikke enklere å bare la en nøytral symbolsk arvtaker, som ingen stemte på, påta seg lederansvaret?

2. En president ville ikke gjort noen forskjell overhodet.

I mange republikker, blant annet Tyskland, India, og Irland, har den folkevalgte presidenten ingen reel makt. Det er statsministeren som står for alt ansvaret. Om vi hadde blitt en republikk ville det ikke utgjort noen som helst forskjell på styringen av staten, annet enn at et nøytralt symbolsk statsoverhodet, som folk flest uavhengig av ideologiske ståsted føler en sterk og kjærlig tilknytning til, ville bli byttet ut med et annet og potensielt splittende symbolsk statsoverhodet, som store deler av befolkningen ikke engang stemte på til å begynne med.

Jeg vil ikke ha Trump. Jeg synes Harald er koselig, jeg. Kan vi ikke bare beholde ham når det nå likevel ikke har noe å si?

3. Monarki er mer spennende.

Ja faktisk. Dette er min genuine mening. Altså, til syvende og sist, hva høres best ut i ditt hode: «Kongeriket Norge» eller «Den norske republikk»? Republikk er jo det alle har! Republikk er så forderva kjedelig! Monarki er faktisk spennende, unikt og sjeldent. I den grå og trøtte verdenen vi lever i, må vi da få lov til å ha noe som lar oss late som at vi fortsatt lever i et eventyrland.

Stakkars kongefamilien. De får jo så stadig kommentarer om hvor «unyttige» de er. Jeg kommer i hvert fall til å stå parat og forvare dem til det siste.