NRKs julekalender, Snøfall 2, bidrar til å fjerne oppfatningen om at man skal skåne barna for samtaler om sykdom og død.

NRK har fått reaksjoner etter lanseringen av årets julekalender, Snøfall 2, der hovedpersonen Noah har en mor som er kreftsyk. Kritikerne mener kreft er for trist i en julekalender for barn, og vi har forståelse for det. Likevel mener vi NRK gjør rett i å fortelle denne historien. Snøfall bidrar til å bryte ned tabu som man fra gammelt av trodde det var lurt å skåne barn for. Den har en alvorlig og tøff tematikk, ja, men vår erfaring er at barn ofte tåler mer enn de voksne tror, og ofte brenner inne med flere spørsmål enn de stiller.

Hvert år får 6000 barn beskjed om at mamma eller pappa har kreft. I NRKs julekalender får vi se på nært hold hvordan det kan oppleves. Dette er viktig fordi det skaper en større kollektiv forståelse samtidig som det åpner opp for vanskelige, men fine og viktige samtaler med barn. Både hos de familiene som selv er rammet, men også for familier med barn som kanskje vet om en i klassen eller på fotballaget som lever med alvorlig sykdom i familien. I tillegg vet vi av erfaring at det kan hjelpe å se noen i samme situasjon når man har det vanskelig. Det bidrar til at man føler seg mindre alene.

Veldig mange kreftpasienter og pårørende er urolige og redde for at kreftsykdommen skal komme tilbake når man først har vært syk. Når mammaen til Noah får tilbakefall i serien, ser vi hvor mange bekymringer det gir den syke og de som står rundt. Dette er viktige perspektiver i forbindelse med kreft som vi sjelden ser på TV. Serien er også med på å ufarliggjøre helt normale reaksjoner og viser hvor viktig det er at barna blir sett, tatt på alvor og får god og tilpasset informasjon om sykdommen. Dette bidrar til trygghet hos barn i en uforutsigbar periode i livet.

Vi i Kreftforeningen har forståelse for at årets julekalender kan oppleves ulikt for ulike mennesker, og at det også blant familier med kreft er delte meninger om serien. Der noen forteller at serien har hjulpet dem til å snakke med barna sine, sier andre at den har rippet opp i vonde opplevelser og gjort dem redde for at kreften skal komme tilbake.

Det er selvfølgelig utrolig vanskelig å stå i, og vi i Kreftforeningen gjør det vi kan for å hjelpe, blant annet gjennom vår rådgivningstjeneste. Dit kan hvem som helst ringe gratis for å snakke om egne opplevelser eller få tips til hvordan man kan snakke med barna. Vi har også Treffpunkt, som er et eget tilbud for barn og unge med foreldre med alvorlig sykdom. Der kan barna møte andre i samme situasjon, spise et felles måltid, delta i aktiviteter og snakke om det de ønsker, kreft eller ikke. De møtes annenhver uke i våre lokaler i Tromsø, og har plass til flere.

Vi håper debatten rundt julekalenderen kan føre til at vi voksne i større grad tør å være åpne med barna. At deres reaksjoner blir møtt med åpenhet og anerkjennelse, og at spørsmålene deres blir besvart, også når svarene er vanskelige. For ofte har barna allerede forstått mye mer enn det vi voksne tror. Da er det viktig å skape et trygt og åpent rom der vi går dem i møte på en god måte.