Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) forsikrer at hun har gitt klar melding til Arbeidstilsynet om å «skru til» overfor arbeidsgivere som ikke følger reglene for lønn, overtid og øvrige vilkår. Tilsynet har fått direkte beskjed om mer kontroll og mer bruk av bøter og av politianmeldelser for grov arbeidslivskriminalitet, sier hun til Dagens Næringsliv.

Dette er i tråd med den varslede storrengjøringen i norsk arbeidsliv som regjeringspartiene kom med i sin berømte Hurdalsplattform.

Arbeidstilsynet fremla nylig resultatene av ett års kontrollvirksomhet i overnattings- og utelivsbransjen – fra januar 2022 til januar i år. Rapporten vitner ikke om særlig fremdrift i storrengjøringen.

I perioden ble det foretatt ett tusen uanmeldte tilsyn. Kun tre av ti virksomheter passerte uten merknader. Hos hele sju av ti ble det derimot notert ulike former for, og grader av, uregelmessigheter – stadige forsinkelser i lønnsutbetaling, fusk med overtidslister og til og med tilfeller av trusler og vold. Men hovedtyngden av lovbrudd dreier seg om helt elementære forhold, hvor det ikke med noen rimelighet kan være grunnlag for tolkning eller tvil. Desto mer nedslående er det når tilsynet avdekker de samme avvikene, år etter år etter år.

Bygg- og anleggsbransjen har lenge vært i tilsynets søkelys, med god grunn. Her kan avvik være en trussel mot liv og lemmer, og i denne bransjen har oppblomstringen av useriøse aktører utgjort en økende trussel mot så vel et organisert arbeidsliv som mot norsk økonomi.

Reiselivsbransjene er på sin side utropt til et satsingsområde av flere regjeringer, med hva dette må medføre av krav til seriøs drift. I det siste har det blant annet blitt avslørt svært kritikkverdige forhold hos kaffebar-kjeden Espresso House, en bedrift med 60 kaffebarer og over 1.000 ansatte i Norge, som har pådratt seg noe av et verstingstempel i bransjen. De er dessverre ikke unike.

Bøtelegging skal selvsagt gjenspeile alvorsgraden i overtredelsene. Men like selvsagt er slike reaksjoner ment å ha en forebyggende effekt. Arbeidstilsynet har utvilsomt mer å gå på overfor virksomheter som ikke praktiserer ryddige forhold når det kommer til lønn.

En annen side ved saken, er at de aktuelle bransjene i stor grad sysselsetter ungdom – i disse dager også som sommervikarer. Det er svært uheldig hvis deres møte med arbeidslivet får et element av vilkårlighet og uhumskheter. Arbeidsministeren bør derfor hente frem Hurdalsplattformen, sette handling etter ordene, sørge for mer fremdrift og få ryddet unna mer av det useriøse forholdene vi nå ser avdekket i norsk arbeidsliv.