Klimaendringene «eter» natur. De ti nærmeste årene forsvinner nærmere 3.000 km² natur i Norge på grunn av litt varmere klima. Hvis vi ikke bygger fornybar kraftproduksjon til erstatning for den fossile, risikerer vi å miste kontrollen og naturødeleggelsene øker i fart og omfang. I denne situasjonen er det uforsvarlig å kreve at vi skal kunne bremse den globale temperaturøkningen uten kostnader og anstrengelser.

Hetebølger, skogbranner og "Hans" er hendelser som kommer hyppigere og med større kraft på grunn av global oppvarming. Hittil er den gjennomsnittlige temperaturøkningen på 1,25 grader og den kommer til å øke. Selv med effektive tiltak, vil det ta svært lang tid før trenden snur, og den globale temperaturen faller mot normale verdier igjen. Det er ikke tid til å forske fram en teknologi som er uten ulemper, og som alle vil akseptere. Vi må handle nå, og bruke moden teknologi. Ulempene den fører med seg må vi ta, ganske enkelt fordi alternativet er verre. Det er ikke slik at alt går fint, bare vi venter og ser det an.

Når Norge skal øke elektrifiseringen fra 50 til 100 prosent sier det seg selv at det må produseres mer fornybar elektrisk kraft. Tilgang til strøm er viktig for folk og næringsliv. Derfor må kraft som gir lavest kraftpris bygges først. Kraftutbyggingen må også være mest mulig skånsom mot naturen

Vindkraft på land er mest skånsom og har lavest pris. Enkelte hevder at dette er ustabil kraft, men det norske vannkraftsystemet takler greit 25 prosent uregulert kraft. Kraftsystemet er sammenvevd slik at kundene ikke kan merke om strømmen i stikkontakten kommer fra vann-, vind-, sol- eller for den saks skyld fossile kraftverk.

I dag er det fortsatt ledig plass til 23 TWh uregulert kraft i det norske kraftsystemet. Med tilpasninger er det plass til mere. Om alle disse 23 TWh-ene bygges omfatter det 1.400 vindturbiner, det direkte berørte arealet blir 16 km², mens det videste definerte området som blir berørt, INON 5, blir på 1.200 km². Det siste er godt under halvparten av arealet naturen taper til klimaendringene i Norge de neste ti årene. 23 TWh produksjon med vannkraft ville direkte berøre 160 km² på bakken, mens INON 5 ble bare 460 km². Solkraft i denne størrelsesordenen ville krevd 3.100 km² direkte berørt areal og INON 5 på 4.200 km². Solkraft av noe størrelse vil på grunn av arealene som kreves bli omstridt. Det ser vi allerede med planene om Sem solkraftverk.

Vannkraft krever mye natur, men vises knapt. Vindkraft beslaglegger lite natur, men vises godt. Vindturbinene må opp fra bakken hvor vinden blåser. Slik opptar de mye volum, og alle i rimelig nærhet kan se hvor strømmen de bruker så begjærlig kommer fra. Imidlertid er avtrykket på bakken svært lite. Motstandere av vindkraft forveksler beslag av natur med synlighet. De foretrekker teknologi som ikke vises selv om den beslaglegger mer av den naturen de hevder å beskytte.

Reindrifta varsler kroken på døra for samisk næring og kultur hvis vindkraft bygges nord for Dovre. Så langt har imidlertid ingen behøvd å redusere reintallet på grunn av vindkraft. På Kvaløya i Tromsø har reintallet tvert om økt betydelig etter at vindparken kom i drift. Man må se på erfaringene fra den virkelige verden, og ikke gi noen næringer veto mot den nødvendige omstillingen vi er inne i. Mister vi kontrollen på planetens termostat er den samiske reindrifta fort en saga blott. Her skulle man forvente at næringa ivaretok egne interesser i et noe lengre perspektiv.

Vannkraftverk har levetid på rundt 50 år for turbinene, mens vannveiene står seg greit i over 100 år. Vindkraft på land har levetid på 25 år. I et kraftsystemperspektiv kan vindkraft på land sees på som midlertidige installasjoner. Når vindkraft til sjøs er konkurransedyktig, havkraft er kommersielt, kjernekraft er ferdig utviklet, CCS er effektivt, vannkrafta er optimalisert og forbruket faktisk er redusert tilstrekkelig, kan vindturbinene rives, og den lille delen terreng som er berørt arronderes. Sårene i terrenget tar noe tid å lege helt, men utsikten til vindturbiner blir øyeblikkelig borte, helt uten spor eller sår. Ingen andre teknologier har denne fordelen.