De er redde for politiets skremselspropaganda om anmeldelser, rulleblad og ødelagte fremtidsutsikter. Dessverre har de helt rett.

Det handler om at Oskar på 18 år vet at hvis han ringer 113 når bestekompisen tok en pille for mye på helgens fest, er hans drøm om å komme inn i Forsvaret å se langt etter. Fordi han vet at rett bak ambulansen følger en politibil. Oskar vet at det vil føre til anmeldelse, og trolig anmerkninger på rullebladet.

Han ringer ikke. Han tar ikke risikoen.

Historier som dette er ikke ukjent, selv i lille, trygge Tromsø.

«16-åring døde av MDMA-overdose. Mann tiltalt for å ha unnlatt å hjelpe gutten».

«På to dager har tre mindreårige tatt overdose i Tromsø».

«Jente (17) funnet død i Tromsø: − Har vært andre personer på stedet».

Dette er dessverre kun en brøkdel av de som har mistet livet til overdose i Tromsø de siste årene.

Tidligere denne uken var jeg, som en del av Tromsø Høyres programkomité, i møte med Tromsø Ungdomsråd. De tegnet opp et alvorstungt bilde hvor rus er stadig mer fremtredende hos dagens ungdom i Tromsø. De forteller om hvordan det å ta narkotiske stoffer på fest snart har blitt like vanlig som å drikke alkohol. De forteller at det å få tak i narkotiske stoffer kun er en Snapchat-melding unna, «tar maks 20 minutter».

Det er sjokkerende å høre historiene om at på mandagsmorgenen i gangene på en ungdomsskole i Tromsø går dagligpraten i «Hæ, drakk du bare? Koffer tok du ikke noe Molly?». Det er mildt sagt skremmende – en tikkende bombe står ovenfor oss. Hvor mange helger er det til neste overskrift?

I februar 2021 foreslo Høyre en rusreform som innebar at bruk og besittelse av mindre mengder narkotika til eget bruk ikke lenger skal være straffbart. Vi tror rusreformen er en god løsning for å flytte fokus fra avskrekking og straff til kunnskap og omsorg.

Tidligere i år tok Tromsø Høyre til orde for å innføre en lokal rusreform i Tromsø. På samme måte som Oslo har valgt å «tjuvstarte» en rusreform, etter flere nedstemninger i Stortinget av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

En rusreform handler ikke om at narkotiske stoffer skal bli lovlig, tvert imot vil det fortsatt være ulovlig. Forskjellen ligger i at med en rusreform skal vi gi hjelp, og gå vekk fra straff.

Det handler om å endre reaksjonen fra et samfunn som straffer, til et samfunn som hjelper de som har falt utenfor.

Det er nødvendig fordi vi vet at helsepersonell er til bedre hjelp for de som sliter med rus, enn en dommer i en rettssal. Forskning viser at straff ikke fungerer. Ikke litt engang. Samtlige av FNs 34 underbyråer anbefaler land å innføre en form for rusreform. Norge er i verdenstoppen på overdosedødsfall. Det er tydelig at dagens politikk ikke fungerer.

En rusreform vil gjøre det lettere å søke hjelp. Hadde Oskar på 18 år blitt tatt av politiet ville han ikke fått anmeldelse eller rulleblad. Politiet ville beslaglagt stoffet, pålagt Oskar å gå til kommunal helsehjelp, fordi med en rusreform så viser vi som samfunn at vi ønsker å gi hjelp til Oskar. Ikke straffe han, stemple han som kriminell og ødelegge fremtiden hans.

En rusreform vil også gi rom for et tryggere rusmiljø. I Oslo har de allerede startet opp rusmiddelanalysetjenester – en teststasjon der personer kan teste dopet sitt.

Dette trenger vi fordi at i 2020 kom det et «dødsdop» i omløp i Tromsøs gater. Tre unge gutter døde den helga. Stoffet de trodde var trygt lurte de i døden. Har vi råd til å vente til neste gang et «dødsdop» inntar Tromsø?

En rusreform vil ikke fjerne rus fra samfunnet, men det vil skape et tryggere samfunn. En rusreform vil gjøre slik at Oskar på 18 år og mange andre tør å ringe 113 når det står om liv og død. Har vi råd til å miste flere?

PS: Historien om Oskar er en fiktiv historie basert på lignende hendelser som har tatt sted i Tromsø.