Gjennom årene har TIL kastet bort store summer. Mislykkede spillerkjøp, trenersparkinger og nedrykk er bare noe av forklaringen på hvorfor TIL og dårlig økonomi er blitt en gjenganger.

En rekke ganger har redningen kommet fra Bergen. Siden 2006 har Trond Mohn reddet og hjulpet TIL så mange ganger at det i overskuelig fremtid på folkemunne vil snakkes om hvor avhengig klubben er av ham. Det er gjentatt så mange ganger at det er blitt en sannhet.

Kjernen i påstanden er også til dels riktig. Hvor TIL hadde vært uten den spandable milliardæren er vanskelig å si, men det er fullt mulig at det hadde vært en helt annen plass enn i Eliteserien. Ett regnestykke går ut på at verdier rundt totalt 130 millioner kroner har tilfalt TIL gjennom rene pengegaver til spillerkjøp, hjelp til kunstgress og hjelp til aldersbestemte satsinger, for å nevne noe.

Tilbake i 2015 var det oppsiktsvekkende, men ikke overraskende, at Trond Mohn kjøpte idrettsbygget på Alfheim fra den lokale næringslivstoppen Tormod Harila. TIL hadde flyttet inn i en provisorisk brakkerigg ved siden av det gamle TIL-huset, fordi de ikke så seg råd til å betale husleia på cirka 4,3 millioner kroner i året.

Kjapt var den gavmilde bergenseren ute med en lovnad, nærmest i gledesrus etter å ha blitt utnevnt til æresmedlem på Alfheim. TIL skulle få leie to av etasjene til en sum på 1 krone i året – til evig tid – av selskapet som heter Alfheim Arena AS.

Tilbake i 2021 kom det fram at dette ikke sto ved lag, samtidig som det ble kjent at Mohn ikke lenger vil sponse toppidrett slik han tidligere har gjort gjennom rene pengegaver. TIL fikk en stund etter overtakelsen for snart åtte år siden beskjed av Kjell Kolbeinsen, Trond Mohns representant i Tromsø, at de i likhet med de andre leietakerne i bygget måtte betale langt høyere husleie enn den symbolske krona.

– Det viste seg at dette av avgiftsmessige årsaker ikke lot seg gjøre. Det ble derimot enighet om at et eventuelt overskudd skulle deles mellom Alfheim Arena AS og TIL, sa Kolbeinsen for to år siden.

Dermed har TIL fått en regning på 1,8 millioner i husleie hvert år, som de sjelden eller aldri har betalt. Overskudd har det heller aldri blitt. Det gjorde at TIL foran onsdagens årsmøte på Alfheim måtte ta grep. I regnskapet sto de i fare for å presentere et underskudd på minst 12 millioner. Inkludert lå denne husleiegjelden til Trond Mohn på et sted mellom seks og sju millioner kroner.

Derfor pågikk det heftig møtevirksomhet mellom TIL og Kolbeinsen de siste dagene før årsmeldingen ble presentert i forrige uke.

iTromsø er kjent med at det trakk ut til så sent som dagen før utsendelsen før partene var enige. Trond Mohn/Kjell Kolbeinsen skulle ettergi gjelda, mot at TIL skulle begynne å betale husleie. TIL på sin side fikk nesten halvert gjelda på regnskapet til åtte millioner kroner. TIL har attpåtil budsjettert med ni millioner i 2023 etter flere spillersalg de siste månedene, uten at det betyr at økonomien er friskmeldt.

Dermed dreier dette seg ikke, kontra hva mange tror, om at TIL har lånt penger fra Trond Mohn, som nå skal ettergis. Dette er i realiteten penger de egentlig ikke skulle betalt, hadde den opprinnelige lovnaden fra milliardæren stått ved lag. Tidligere eier Tormod Harila har uttalt at avtalen mellom han og Trond Mohn var at TIL skulle betale én krone i året, og at han mener Mohn har brutt et løfte gjennom å ta husleie.

I de nylige samtalene mellom TIL og Kolbeinsen skal det også ha vært fremmet et forslag om at klubben på ett eller annet tidspunkt skulle få overta bygget. Det ble ikke noe av, og inntil videre er det lite som tilsier at TIL vil få kremtomta midt i hjertet av Alfheim.

For TIL er dette kinkig. De kan ikke havne på kant med Trond Mohn, ei heller kritisere han i offentligheten. Det ville heller ikke være smart, da det uansett vil oppfattes som utakknemlig mot en herremann som har brukt enorme summer på klubben.

Det Mohn-eide selskapet står dessuten i sentrum for betydelige investeringer i bygget. A-lagsgarderoben, treningsrommet i de tidligere Joker-lokalene og en medisinsk klinikk i øverste etasje er ikke gratis å renovere. Rosinen i pølsa er imidlertid de flotte VIP-lokalene som til daglig brukes som kantine. Her har klubbens historie blitt gjort synlig på en verdig og fin måte gjennom et flott lokale der bilder og pokaler har en sentral plass.

Vi skal også ha med oss at en vanlig eier av dette selskapet trolig ville tatt seg bedre betalt av TIL enn hva Mohn/Kolbeinsen i dag krever.

TIL er i ferd med å selge ut sin andel av resten av Alfheim, der Tromsø kommune kan bli heleier. Blant annet fordi de vil drive mer med det rent sportslige, og ikke la seg tynge ned av blant annet kunstgresskjøp, lysinvesteringer og oppgradering av arenaen. Her må de dessuten betale en betydelig husleie.

Likevel tror jeg det er en tanke fra TIL om at de skal overta eierskapet til idrettsbygget, og ikke la kommunen ta forhandlingene direkte med Trond Mohn. Noen kort vil de ha på hånda, hvis området en dag skal selges til boligformål, og klubben skal flytte et annet sted.

Trond Mohn og Kjell Kolbeinsen trenger de uansett et godt samarbeid med til den tid kommer. Der vi et øyeblikk trodde Trond Mohn og TIL holdt på å skille lag, virker de heller knyttet til hverandre i flere år fremover.